De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Q&A: Onrust na verkiezingen in Mozambique

Q&A: Onrust na verkiezingen in Mozambique

vrijdag 6 maart 2020 14:10
Spread the love

© Brecht De Vleeschauwer

Het lokale middenveld spreekt

Na de gecontesteerde verkiezingen in oktober 2019, zijn er heel wat vragen over de politieke situatie in Mozambique. Wij legden ons oor te luisteren bij het lokale middenveld.

De vooruitblik op de verkiezingen was voor oktober nog positief. Historische verkiezingen konden een einde betekenen van decennia aan onrust. Hoe staat het intussen?

Om die vraag te beantwoorden trokken we naar SINTAF, de Nationale Vakbond van Landarbeiders. We bundelden hun visie op het lokale politieke landschap in deze handige Q&A.

Q: Was het verkiezingsproces democratisch?

A: De verwachtingen waren hoger gespannen dan ooit. Dat zorgde voor een ruime participatie van de bevolking. Op dat vlak kunnen we spreken van een stap vooruit.

Daarbij was ook een rol voor vrouwen weggelegd. Zowel qua aantal kandidaten voor parlement en gouverneurschap, als qua kiezers aantal waren ze goed vertegenwoordigd. 60% van de parlementsleden zijn na de verkiezingen vrouwen.

Q: Zorgde de verkiezingen voor meer veiligheid en stabiliteit?

A: Het blijft onrustig in Mozambique, ook na de verkiezingen. Vooral in het centrum van het land, waar de militaire junta van Renemo en opstandelingen uit de provincie Cabo Delgado aanwezig zijn.

Q: Wordt de onrust versterkt door de natuurlijke rijkdom van Mozambique?

A: Zowat iedereen, wij ook, gaan ervan uit dat de ontdekking van gasreserves een grote impact hebben op de onrust en het geweld. Maar zekerheid is er hierover eigenlijk niet.

Wij vermoeden dat Amerikaanse aanwezigheid voor die gasreserves, bepaalde radicale islamistische groeperingen aangezet hebben tot verzet. Tot op heden heeft wel geen enkele organisatie openlijk het geweld opgeëist.

Intussen blijven we herhalen dat de ontdekking van de reserves vooral de Mozambikaanse bevolking ten goede moet komen. De president heeft dat tijdens zijn inauguratie ook beloofd.

Flick/Commonwealth Secretariat

Q: Wat is de rol van islamitische verzetsbewegingen in Mozambique?

A: Het is voorbarig om hier uitspraken over te doen. Het is wel zo dat mensen in de provincie Cabo Delgado wakker liggen van de onveiligheid. Die heeft een impact op voedselzekerheid. Landbouw, visserij, vrije beweging van personen en lokale handel zijn zwaar getroffen.

Ook het middenveld lijdt hieronder. Al zijn onze collega’s, die zich in het zuiden van de provincie bevinden, gelukkig nog niet getroffen door aanvallen.

Q: Keert de rust terug?

A: Er is dringend nood aan dialoog. Maar met wie moet je het gesprek aangaan? Het is onduidelijk wie er achter de onrust zit en wat de eisen zijn.

Auteur: Dawu Sehlaphi Sibanda

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!