De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Protestzanger Facundo Cabral (74) doodgeschoten
Argentina, Protestzanger, Facundo Cabral, Vermoord -

Protestzanger Facundo Cabral (74) doodgeschoten

vrijdag 29 juli 2011 18:09
Spread the love

De Argentijnse protestzanger Facundo Cabral is zaterdag in Guatemala-Stad door huurmoordenaars om het leven gebracht toen hij samen met impresario Henry Fariña op weg was naar de luchthaven van Guatemala-Stad. Fariña was volgens de Guatemalteekse president Álvaro Colom het doelwit. Cabral is teruggebracht naar zijn geboorteland, waar hij is gecremeerd.

Op slag dood

De auto met daarin de 74-jarige Cabral en Fariña werd zaterdag onder vuur genomen door meerdere schutters. Cabral werd in het hoofd geraakt en was op slag dood. Fariña (40), die Cabral had gecontracteerd voor een aantal concerten, raakte zwaargewond bij de aanval. Zodra de Nicaraguaanse Fariña aan de beterende hand is zal hij worden verhoord, aldus de politie. Volgens bronnen bij de autoriteiten zou Fariña, eigenaar van meerdere nachtclubs in Midden-Amerika, betrokken zijn bij witwaspraktijken en drugshandel.

Boodschapper van de vrede

Cabral was een bekende en populaire Latijns-Amerikaanse folkzanger. Hij groeide uit tot een symbool van vrede en vrijheid op het continent en in 1996 kreeg hij de eretitel Internationale Boodschapper van de Vrede van de Verenigde Naties.

Cabral werd in 1937 geboren in Argentinië en groeide op in armoede. Hij kwam op straat in aanraking met muziek en werd ook grotendeels gevormd door het leven op straat. Zijn vader verliet het gezin vlak na de geboorte van Cabral en zijn moeder had geen werk. Op zijn negende besloot hij toenmalig president Juan Perón om een baan voor zijn moeder te vragen. Hij deed er drie maanden over om in Buenos Aires te komen. Toen hij om een baan vroeg, antwoordde Eva Perón: “Eindelijk iemand die om werk vraagt en niet komt bedelen. Er is zeker werk, lieverd, er is altijd werk”. Zijn moeder kreeg een baan.

In 1959 kreeg Cabral een baan als singer-songwriter in de Argentijnse toeristenbestemming Mar de la Plata. Hij behaalde enkele kleine successen, maar in 1970 scoorde hij zijn eerste echte grote hit No soy de aqui, ni soy de allá . Toen hij ten tijde van de Argentijnse dictatuur (1976-1983) besloot in ballingschap te gaan in Mexico, was hij al een bekende protestzanger.

“Ik hou zoveel van het leven omdat het me zoveel moeite heeft gekost om ervan te kunnen genieten. Ik vond het moeilijk om me een hoofdpersonage en niet waardeloos te voelen. De weg van de wieg tot het graf is een leerschool, dus als we problemen lessen noemen, zien we het leven al heel anders”, zei hij 2008 in een interview met Associated Press.

Afschuw

In heel Latijns-Amerika is geschokt gereageerd op de dood van Cabral. Veel politici en artiesten hebben hun afschuw uitgesproken over het misdrijf. Tientallen mensen verzamelden zich op de plek waar Cabral werd gedood. Ze legden bloemen neer en staken kaarsen aan.
De Guatemalteekse Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú huilde openlijk om zijn dood. Ook werden overal in Guatemala bijeenkomsten georganiseerd voor Cabral, zijn nabestaanden en zijn thuisland Argentinië. President Colom zei ‘ontzet’ te zijn door de ‘laffe daad’ en beloofde dat de daders gevonden en berecht zullen worden.

In zowel Guatemala als Argentinië werden drie dagen van rouw afgekondigd.

Bron : Berber Hartman (Noticias) 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!