Bron: Filip Dewinter over Renaud Camus, Screenshot YouTube
Interview -

Protest tegen lezing Dewinter: “UGent biedt ruimte aan een racistische complottheorie”

Studentenvereniging KVHV organiseert op donderdag 1 december een lezing van Filip Dewinter aan de UGent over de omvolkingstheorie. Eerder sprak Dewinter al aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen. Ondanks breed gedragen protest wil de rector van de UGent, Rik Van de Walle, de lezing niet verbieden. Wat komt Dewinter eigenlijk vertellen? En hoe verloopt de protestactie donderdagavond? Wij spraken met Igor Willems, student Wijsbegeerte en Economie, en woordvoerder van het platform Geen Haat en Racisme aan de UGent.

woensdag 30 november 2022 12:44
Spread the love

 

Wat wil Dewinter eigenlijk verkondigen tijdens zijn lezing aan de UGent?

“Het is een lezing gebaseerd op zijn laatste boek Omvolking, en dat boek is eigenlijk gebaseerd op een lang interview met de Franse extreemrechtse denker Renaud Camus. Dat interview kan je ook op YouTube terugvinden. Het is een th”eorie die bij de Nazi’s ontwikkeld is.

Duitsland werd volgens Hitler ‘omvolkt’ door niet-Duitse elementen, gestuurd door een judeo-bolsjewistische samenzwering. In reactie daarop wilden de nazi’s Duitsland en de gebieden die ze in Oost-Europa veroverden zelf ook ‘omvolken’, de oorspronkelijke bevolking vervangen door Duitsers.”

“Vandaag zegt Camus dat onze West-Europese bevolking stelselmatig en doelbewust wordt vervangen door Moslims. En daar spelen natuurlijk de media en de ‘cultuurmarxisten’ een rol in.

“De afgelopen jaren is de omvolkingstheorie de motivatie geweest voor verschillende aanslagen”

De aanhangers van die omvolkingstheorie willen daar iets aan doen. Ze vertrekken net zoals de nazi’s vanuit het idee van zuivere rassen. Tom Van Grieken zei onlangs nog dat het witte een dominante factor moet blijven in Europa. Er mag geen vermenging zijn, en zij zien zichzelf als het slachtoffer. Ze roepen op tot haat en om te discrimineren. De afgelopen jaren is de omvolkingstheorie de motivatie geweest voor verschillende aanslagen, onder andere in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.”

“Rik Van de Walle, de rector van de UGent, doet alsof hij dat vooraf niet weet, en enkel maar gepaste maatregelen kan nemen nadat de lezing heeft plaatsgevonden. Beetje flauw. Hij zal trouwens zelf niet naar de lezing gaan, hoe kan hij er dan ooit achter komen wat daar gezegd is?”

“Het feit dat het Vlaams Belang deze theorie durft verkondigen toont ons hoe ver het staat met de normalisatie van extreemrechts. Vooral in Vlaanderen, in Wallonië zou dit niet kunnen aan een universiteit.”

De norm schuift op

Je zou kunnen zeggen dat Filip Dewinter, hoe verwerpelijk zijn ideeën ook zijn, toch het recht op vrije meningsuiting bezit.

“Momenteel zijn we petities aan het ophalen tegen de lezing. Daardoor ben ik vaak in gesprek met studenten. Een groot deel hoef je niet te overtuigen, die tekenen direct. Maar er zijn er ook die zeggen: ‘Ja, maar het gaat toch ook over het recht op vrije meningsuiting’.

“Laat hen aan de macht en je zal zien hoe lang het zal duren met ons eigen recht op vrije meningsuiting”

Ik vind het antwoord van medewerkers van de UGent in De Morgen heel goed. Zij zeggen: we moeten niet doen alsof het recht op vrije meningsuiting in een politiek-historisch vacuüm verdedigd wordt. Het recht wordt op een abstracte manier ingeroepen, terwijl extreemrechts juist op een heel concrete manier democratische rechten en verworvenheden aanvalt. Laat hen aan de macht en je zal zien hoe lang het zal duren met ons eigen recht op vrije meningsuiting.”

“Historisch gezien is het recht op vrije meningsuiting net ontstaan om mensen te beschermen die kritiek hebben op de machthebbers, ook daarom is het absurd dat het nu door extreemrechts wordt ingevoerd als excuus om racistische praat te verkopen.”

“De norm die je vandaag in hun naam verdedigt, zullen zij morgen afbreken”

“Het is naïef om je daaraan te laten vangen: de norm die je vandaag in hun naam verdedigt, zullen zij morgen afbreken. De norm schuift dan ook steeds verder op. Tien of twintig jaar geleden zou een lezing over omvolking ondenkbaar geweest zijn aan de universiteit, vandaag gaat die gewoon door. En Filip Dewinter is vast al aan het denken wat hij de komende jaren wil normaliseren.”

“De 8-meicoalitie steunt onze oproep. Zij willen van 8 mei, dag van de overwinning op het nazisme, terug een feestdag maken. Het idee daarachter is dat we lessen uit het verleden blijven trekken, niet dezelfde fouten opnieuw maken.”

Non-discriminatiecharter

Hoe voelt het voor studenten met migratieachtergrond als Dewinter en zijn aanhang door de gangen van de universiteit lopen?

“Dat is pijnlijk hé. In Antwerpen moesten lessen Joodse Studies afgelast worden omdat Dewinter op dat moment kwam spreken en dat niet veilig gevonden werd. Toen de lezing aan de Blandijn in Gent werd gepland hebben ze in stilte lessen Arabisch voor beginners verplaatst.

“Ik spreek met mensen die op die dag niet naar de campus durven komen”

Na protest gaat de lezing niet door aan de Blandijn, wel op de campus Aula. Maar ook daar zijn er studenten die gevaar lopen. Ik spreek met mensen die op die dag niet naar de campus durven komen.”

“Onze universiteit maakt er een missie van om inclusief te zijn. Ze voeren campagnes met slogans als ‘Durf divers denken’, maar concreet biedt de universiteit wel ruimte aan een racistische complottheorie.”

Rector Van de Walle zegt dat hij niet kan ingrijpen om wettelijke redenen.

“In het non-discriminatiecharter van de UGent staat dat uitingen die aanzetten tot haat en discriminatie niet kunnen. In het reglement van de stad Gent over de erkenning van studentenverenigingen staat iets gelijkaardigs.

Als je de rector daarop wijst zegt die dat hij niets kan doen omdat hij vasthangt aan een wettelijk kader. Bon, waarom schrijf je dan een non-discriminatiecharter? Als een nazistische complottheorie verkondigen nog niet genoeg is om de regels uit zo’n charter in werking te laten treden? Wie moet er uitgenodigd worden voor het wél verboden kan worden?”

Brede publiek overtuigen

Jij trekt mee het protest tegen de lezing. Waar mogen we ons donderdagavond aan verwachten?

“Om 17u30 komen we samen aan de Blandijn. Daar zullen vooral studentenvertegenwoordigers spreken. Dan trekken we samen door de studentenbuurt.

De Viernulvier is de eindhalte. We mogen de theaterzaal gebruiken. Er zullen sprekers zijn, muziek en spoken word, tegen de normalisering van extreemrechts en voor een solidaire samenleving. We willen de kracht van samenwerking en solidariteit tonen, en niet plooien voor haat en racisme.”

“We moeten het brede publiek overtuigen dat dit soort theorieën niet welkom zijn aan publieke instellingen zoals de UGent”

“We willen mensen bewust maken van wat er plaatsvindt, maar we willen ook meer dan dat. We hebben niet gewonnen als er één lezing niet doorgaat, we moeten het brede publiek overtuigen dat dit soort theorieën niet welkom zijn aan publieke instellingen zoals de UGent. Daarom organiseren we dit niet enkel met studentenverenigingen, maar met het brede middenveld.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!