Mexicaans president Enrique Peña Nieto ontvangt Donald Trump in het presidentieel paleis Los Pinos op 31 uagustus 2016 (Alejandro Meléndez/ Enelcamino)

Politieke storm over Mexico-reis Donald Trump gaat niet liggen

In Mexico wist bijna niemand vooraf dat de president een ontmoeting zou hebben met Republikeins presidentskandidaat Donald Trump op 30 augustus 2016. Er ontstond in Mexico terstond een politieke storm die maar niet gaat liggen. “Onze regering heeft ons belachelijk gemaakt” is de meest gehoorde commentaar.

vrijdag 9 september 2016 17:04
Spread the love

In politieke kringen in Mexico valt te vernemen dat de uitnodiging aan Amerikaans Republikeins presidentskandidaat Donald Trump kwam van minister van Financiën Luis Videgaray. Zelfs minister van buitenlandse zaken Claudia Ruiz Massieu wist nergens van.

Waarom vervolgens Mexicaans president Enrique Peña Nieto zelf Trump ontving, blijft onduidelijk. De president stelt dat hij hem wilde overtuigen “van het belang van Mexico voor de VS en van de VS voor Mexico”. “Een niet erg briljante president heeft een lantaarn gevonden om meer licht op zichzelf te laten schijnen, maar nadien wist hij niet wat hij moest doen toen Trump zijn uitnodiging aanvaardde”, scheef Jim Newell, columnist van het Amerikaanse onlinemagazine Slate. Mexicaans oud-president Vicente Fox (2000-2006) gaf een gelijkaardige uitleg: “Ze hebben hem in de luren gelegd.”

Op internationaal niveau onderstreepten veel analisten dat de uitnodiging van Peña Nieto en de manier waarop de ontmoeting plaatsvond, voor Trump een kans was om de kritiek te pareren dat hij geen politieke ervaring heeft en geen land kan besturen. Het beeld van Trump op bezoek in Los Pinos, de officiële woning van de Mexicaanse president, de videobeelden van Trumps ontvangst in Los Pinos in een legerhelikopter en de naar zijn gewoonte eerder gematigde toespraak gaven Trump het voorkomen van een echt staatshoofd, scheef The Washington Post.

“Hij heeft nu nieuwe argumenten om aan zijn kiezers te zeggen dat hij een goed diplomaat is, dat hij een uitmuntend staatsman is en dat hij de Mexicaanse president al waarschuwde dat hij zijn standpunt niet zou wijzigen”, zegt Soledad Loaeza, politicologe van El Colegio de México. Het lijkt tegenstrijdig dat net de president van het land dat Trump het vaakst beledigd heeft, hem de zuurstof geeft die zijn ongecontroleerde campagne nodig had. Volgens een peiling van de krant Reforma vindt 85 procent van de Mexicanen de ontmoeting in Los Pinos een vergissing.



Een van de protesten tegen de aanwezigheid van Trump in Mexico, toespeling op de muur die Trump wil bouwen (Alberto Nájar/Enelcamino)

“Ik zie niet hoe Mexico of onze president daar beter van geworden is”, zegt Loaeza. “De president geeft de indruk dat hij zich niets aantrekt van de publieke opinie of dat hij die slecht heeft ingeschat.” Nog voor deze ontmoeting was het al belabberd gesteld met de populariteit van Peña Nieto. Slechts 23 procent van de Mexicanen steunt hem nog, de slechtste score van een Mexicaanse president sinds men in de jaren tachtig dit soort metingen uitvoert.

Hoopte hij via zijn ontmoeting met Trump zijn populariteit op te krikken? “Een ontmoeting met de man die de Mexicanen het meest verachten, kan de president bezwaarlijk helpen”, zegt senator Gabriela Cuevas, voorzitter van de Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Senaat. “Dat was misschien anders geweest als Trump zich had verontschuldigd, of als Peña Nieto met een veel sterkere boodschap was gekomen, maar dat was niet het geval. Dit is immers de president waarvan Trump enkele maanden geleden nog zei dat hij op Hitler of Mussolini leek.”

Bij veel Mexicanen kwam de ontmoeting over als een vernedering. “Het was een ramp, misschien zelfs een groter fiasco dan de ontsnapping van El Chapo (een berucht drugscrimineel die op spectacularie wijze uit een Mexicaanse gevangeis wist te ontsnappen)”, zegt voormalig minister van buitenlandse zaken Castañed

De Mexicaanse regering houdt zich normaal gezien altijd afzijdig bij de presidentsverkiezingen in de VS. Dat is nu veranderd, zegt Gabriela Cuevas. “Ze zeiden dat Mexico zich niet zou mengen in het verkiezingsproces maar ze hebben er nu een verkiezingsevenement voor Trump van gemaakt. Onze regering heeft ons belachelijk gemaakt.”

Elke poging van Peña Nieto om sindsdien de politieke storm te bedaren, maakt het alleen maar erger. Zo zei hij eerst dat ook Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton ook uitgenodigd was. Nadien gaf hij echter toe dat ze van haar geen antwoord hadden gekregen, wat op een zware diplomatieke fout bij de Mexicanen wijst, zegt Castañeda. “Hoe haalden ze het in hun hoofd om de komst van Trump reeds te aanvaarden terwijl ze nog geen antwoord van Hillary Clinton hadden?”

Na de ontmoeting tussen Trump en Peña Nieto herhaalde Clinton nog eens haar tweet van enkele dagen voordien: “Een oud Mexicaans spreekwoord zegt: vertel mij met wie je optrekt en ik zal je vertellen wie je bent. Wij weten al wie Trump is.” De nieuwe Amerikaanse president gaat in januari 2017 aan de slag. De termijn van Enrique Peña Nieto loopt tot 1 december 2018. Dat worden nog twee lange jaren om de vernederende gebeurtenissen van de voorbije dagen te herkauwen.

Bron: El escenario tras encuentro de Peña Nieto y Trump en México

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!