Nieuws, Wereld, Afrika, Congo -

Politiek kluistert Congolese vrouwen aan radio

MBUYI-MAYI — Sinds de Congolese parlements- en presidentsverkiezingen van november luisteren vrouwen op het platteland van Ngandajika in de provincie Oost-Kasaï elke ochtend naar de radio. Zo kunnen ze eindelijk meepraten over politiek. Toch vinden veel dorpsgenoten dat ze beter op het veld zouden staan.

dinsdag 6 maart 2012 16:20
Spread the love

In sommige dorpen van Ngandajika, een streek op 90 kilometer ten oosten van de provinciehoofdplaats Mbuyi-Mayi, zitten vrouwen ‘s ochtends aandachtig naar de radio te luisteren. Ze eisen het recht op om net als mannen rechtstreeks geïnformeerd te worden, vooral bij politieke uitzendingen in het Tshiluba, de lokale taal.

Mannenzaak

“In plaats van altijd bij de mannen te moeten aankloppen om te weten wat er in ons land gebeurt, volg ik de ontwikkelingen zelf op lokale radiozenders. Dat heeft mijn kijk op de Congolese politiek veranderd. Ik kan veel gemakkelijker dan vroeger meepraten over actuele kwesties met mijn man”, getuigt Astrid Kabedi, een boerin in Bena Mpiana. Ook kunnen de vrouwelijke luisteraars beter het onderscheid maken tussen feiten en geruchten.

De vrouwen beschouwen politiek steeds minder als een mannenzaak. Sommigen zijn zelfs beter ingelicht dan hun echtgenoot. “Mijn man komt uitgeput thuis van het werk. Het is dan tien uur ‘s avonds, dus veel tijd om nog naar de radio te luisteren heeft hij niet. Ik breng hem dan op de hoogte”, vertelt P. Muikan, voorzitster van de ngo Vrouwen en Democratie.

Landbouwproductie

Vóór de presidents- en parlementsverkiezingen van november waren de meeste vrouwen in Ngandajika niet in radioprogramma’s geïnteresseerd. Ze hielden zich vooral bezig met hun kinderen en de zorg voor hun velden. De nieuwe luistergewoonten botsen dan ook op kritiek. Boerinnen die ‘s ochtends niet naar radio Ditunga luisteren, vinden diegenen die dat wel doen lui. Ze verwijten hen dat ze niet meer naar het veld gaan op de beste uren (tussen zes en acht uur ‘s morgens), wat negatieve gevolgen zou hebben voor de landbouwproductie.

Ook de echtgenoten van de vrouwelijke luisteraars zijn niet altijd opgetogen. Joseph Makonda, een leerkracht van de basisschool, trekt fel van leer de mannen die hun vrouwen tijd laten verliezen door naar de radio te luisteren. “Mijn vrouw en ik hebben afgesproken dat we zulke zaken inplannen. Zij gaat naar het veld ‘s ochtends vroeg en ik begin mijn les. Als ze zich daar niet aan houdt, zal ik haar verstoten.”

take down
the paywall
steun ons nu!