Plastic soep in oceanen erger dan gedacht

De enorme drijvende vuilnisbelt in de Grote Oceaan is groter dan to nog toe werd gedacht. Dat blijkt uit verkenningsvluchten door The Ocean Cleanup, het spraakmakende project van de jonge Nederlander Boyan Slat.

dinsdag 4 oktober 2016 16:07
Spread the love

Op verschillende plaatsen in de oceanen hebben stromingen het plastic naar zogenaamde “drijvende vuilnisbelten” geleid. Een van de grootste is de “Great Pacific Garbage Patch”, tussen Hawaï en Californië.

De Nederlander Boyan Slat haalde in 2013 de wereldpers met zijn project The Ocean Cleanup, om de wereldzeeën te redden van de plastic soep. Gisteren (maandag) maakte Slat de eerste resultaten bekend van verkennende vluchten boven het gebied. De vluchten gebeuren met een C-130 die de naam “Ocean Force One” kreeg, en gaan door tot 7 oktober.

Onderschat

De onderzoekers vonden meer afval aan de rand van de draaikolk dan ze verwacht hadden in het centrum, waar de concentratie hoger ligt. In amper 2,5 uur zag het team meer dan duizend grote drijvende objecten, zoals vissersnetten.

“Hoewel we nog een meer gedetailleerde analyse van de resultaten moeten maken, kunnen we nu al zeggen dat het erger is dan we gedacht hadden”, zegt Slat. “Dit onderstreept de hoogdringendheid van de schoonmaak, want al die grote stukken plastic zullen in de komende decennia uiteenvallen tot microplastic.”

Slat werkt al jaren aan een ambitieus project om de oceanen te zuiveren van plastic. De technologie bestaat uit een enorme, V-vormige barrière die het afval met behulp van zeestromingen verzamelt en concentreert, om het vervolgens uit het water te halen. Na een eerste test in de Noordzee hoopt Slat het systeem in 2020 te kunnen bouwen en in tien jaar ongeveer de helft van de plastic soep te kunnen verwijderen.

Dweilen met kraan open

Toch zal er veel meer nodig zijn om het probleem op te lossen, want er blijven enorme hoeveelheden plastic in de oceanen terechtkomen. In januari nog bleek uit onderzoek dat, als de huidige vervuiling aanhoudt, er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zal zitten.

Van al het plastic dat in de oceanen terecht komt, eindigt 94 procent op de zeebodem. Dat is gemiddeld 70 kilogram plastic per vierkante kilometer. Meer dan 80 procent van het plastic in de oceanen is afkomstig is van het land. Het betreffen grotere stuks zoals plastic flessen en ander verpakkingsmateriaal.

take down
the paywall
steun ons nu!