De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

PILLEN- EN WITTE-JASSENMAFFIA
Ziekenhuizen farmaindustrie -

PILLEN- EN WITTE-JASSENMAFFIA

zaterdag 9 november 2013 06:12
Spread the love

Een vriend van mij moest destijds onder het mes voor een voetoperatie. De chirurg vroeg een voorschot op zijn honorarium, te betalen in het ‘zwart’. Die arts was op dat moment voorzitter van de Orde van Geneesheren. Het is een anekdote die ik me altijd herinner telkens als ik over onze gezondheidszorg lees.

Deze week bracht de Christelijke Mutualiteiten (CM)enkele markante cijfers onder de aandacht:
• Een eenpersoonskamer kost in een dagziekenhuis vijf keer meer dan een gemeenschappelijke kamer.
• Verblijft u in een eenpersoonskamer na een ingreep, dan betaalt u gemiddeld 627 euro voor een opname. Ook als u er maar een paar uur verblijft. Brengt u die uren door in een gemeenschappelijke kamer, dan kost dat 119 euro. De zorg is dezelfde, de prijs helemaal niet. Oorzaak? De erelonen die artsen aanrekenen.
• Het ereloon voor een eenpersoonskamer is 426 euro, voor een gemeenschappelijke kamer slechts 26 euro.

Voorzitter Marc Justaert, voorzitter CM, merkte daarbij op dat “een beperkt aantal ziekenhuizen inzetten op rijke patiënten die torenhoge facturen kunnen betalen, meestal in luxe-kamers. Met die inkomsten kunnen de ziekenhuizen de beste artsen betalen. Wat dan weer de looneisen van alle artsen opdrijft.”

Ziekenhuiszorg met twee snelheden. “We dreigen terecht te komen in een landschap met twee types ziekenhuizen: de peperdure ziekenhuizen met de beste artsen en de gewone ziekenhuizen die voor hun artsen moeten vechten en die het water financieel aan de lippen staat”, aldus Justaert.

“We investeren elk jaar bijna 13 miljard euro aan de ziekenhuiszorg. De bedoeling van dit overheidsgeld is een kwalitatieve en voor iedereen toegankelijke zorg voor iedereen die naar het ziekenhuis moet. Het is geen subsidie voor een tweedeling in onze geneeskunde waarbij de zorg afhangt van de dikte van je portemonnee.”

PILLENDRAAIERS

Janssen Pharmaceutica, één van de parels aan de kroon van het Vlaamse bedrijfsleven en onderdeel van de multinational Johnson & Johnson, moet in de Verenigde Staten een boete van twee miljard dollar (1,6 euro) betalen. Die is opgelegd door de Food and Drug Administration (FDA). Aanleiding is de onrechtmatige marketing van het geneesmiddel Risperdal. Dit medicijn, destijds ontwikkeld in de labo’s in het Kempense Beerse, is bedoeld als middel tegen schizofrenie. Het werd evenwel ook voor andere aandoeningen aanbevolen. Zo is het gepromoot als een middel om agressieve dementerenden in rusthuizen te kalmeren en als medicijn voor autistische kinderen. Maar het geneesmiddel – wat heet? – kan ook talloze bijwerkingen veroorzaken zoals beroertes en diabetes. Bij ouderen kan het zelfs leiden tot de dood.

J&J trof vorig jaar al een schikking met de Amerikaanse overheid van 181 miljoen dollar (134 miljoen euro). Het blijft echter klachten regenen in de Verenigde Staten. De kans dat er nog meer boetes moeten worden betaald, is niet uitgesloten.

Risperdal is echter een goudhaantje. De voorbije jaren werd er zo’n slordige 24,4 miljard dollar (18 miljard euro) mee verdiend. Dat is het tienvoud van de nu opgelegde boete. Overigens heeft de farmaindustrie de afgelopen vier jaar maar liefst 11 miljard dollar (8 miljard euro) aan boetes betaald wegens ongeoorloofde praktijken. Deze ‘gezondheidsindustrie’ spendeert vaak meer geld aan marketing dan aan ontwikkeling van geneesmiddelen. Nochtans worden de kosten voor die ontwikkeling altijd ingeroepen om hun dure prijszetting te verantwoorden.

http://www.fda.gov/newsevents/newsroom/pressannouncements

take down
the paywall
steun ons nu!