Peruaanse vrouwen willen baas zijn in eigen buik!

Peruaanse vrouwen willen baas zijn in eigen buik!

dinsdag 1 december 2015 09:22
Spread the love




 

 

Verslag van Dag tegen Geweld op Vrouwen in Peru

Overal ter wereld gingen vrouwen op 25 november de straat op naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. Ook in Lima namen honderden vrouwen deel aan een felle en emotionele mars, die volledig in het teken van abortus kwam te staan.

Verschillende Peruaanse vrouwenorganisaties en ngo’s, waaronder FOS-partner PROMSEX, strijden al jaren voor de legalisering van abortus in geval van verkrachting. De voorbije maanden verzamelden ze genoeg steun om een wetsvoorstel te kunnen indienen, een wetsvoorstel dat uitgerekend eergisteren door de bevoegde parlementaire commissie naar de prullenmand werd verwezen. De geplande mars tegen geweld tegen vrouwen, kreeg zo meteen ook een politieke inzet. Een kort ooggetuigenverslag:

Rond 3 uur ’s middags stromen steeds meer vrouwen toe op het verzamelpunt van de manifestatie in t-shirts met leuzen als “En jij, zou jij moeder willen zijn na een verkrachting?” en met spandoeken en borden met slogans als “laat haar beslissen”, “neen tegen het geweld” en “ya basta”. Een uurtje later zet de massa zich in beweging, richting parlement. Het voorbijrazende verkeer brengt de vrouwen niet van de wijs; zij zullen hun stem laten horen.

Wanneer we het parlement naderen ontstaat er plots ophef, fotografen verdringen elkaar, … Een tiental vrouwen vooraan hebben hun t-shirt uitgetrokken; hun beschilderde lijven spreken voor zich: “mijn lijf, mijn beslissing!”. Ze lopen samen weg uit de betoging, dwars over de zes rijvakken waar het verkeer gewoon doorrijdt, en ketenen zich vast aan de hekken van het parlement. De politie schiet in actie, probeert de vrouwen en de journalisten te verdrijven, met traangas en bommetjes. In de betoging lijkt iedereen even de kluts kwijt. Enkele leidsters roepen iedereen op om door te wandelen en bij elkaar te blijven. De naakte dames voegen zich met tranen in de ogen weer bij de rest, het waterkanon volgt. De betogers reageren verontwaardigd, waarop de politie inbindt en opnieuw afstand houdt. De betoging gaat verder en iedereen scandeert: “Aborto sí, aborto no, eso lo decido yo!”. Voorbijgangers reageren verdeeld op al het tumult; sommigen applaudisseren, anderen doen groffe gebaren of kijken meewarig. Een man roept “en waar is God? God beslist over het leven.” Zo denken de kerk, het machtige Opus Dei en veel conservatieve politici en Peruanen erover.

Voor ons lijkt het intussen evident, dat iedere vrouw zelf kan en mag beslissen over abortus. In Peru echter, net als in vele andere landen in Latijns-Amerika, is abortus enkel toegestaan in geval van levensgevaar voor de vrouw. In alle andere gevallen, ook wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting, is het illegaal en dus strafbaar. Vrouwen kunnen tussen 3 maanden en 2 jaar gevangenisstraf oplopen.

De strijd voor legalisering is er een van vallen en opstaan, maar vrouwenorganisaties en ngo’s hebben vandaag opnieuw getoond dat ze niet zullen opgeven. Het parlement mag hun wetsvoorstel nu dan wel afgewezen hebben, het zal terug op tafel komen, tot het wordt goedgekeurd. Tot de Peruaanse vrouwen baas in eigen buik zijn.

Tot slot nog enkele cijfers:

-Peru heeft het hoogste aantal aangiftes voor verkrachting in Zuid-Amerika, en men schat dat slechts 5% van het reële aantal verkrachtingen wordt aangegeven.
-Volgens de statistieken zijn 78% van de slachtoffers jonger dan 18.
-In 90% van de gevallen van verkrachting van een minderjarige, blijft de dader ongestraft.
-Tussen 10% en 30% van de verkrachte vrouwen wordt zwanger.
-De belangrijkste oorzaken van moedersterfte bij adolescenten zijn zelfmoord (56%) en abortus (29%).

30 november 2015
Auteur: Liesbet Vangeel
Contact: liesbet.vangeel@fos-socsol.be

take down
the paywall
steun ons nu!