Bron: FairFin vzw
IPS

Palmolie: een op de vijf Indonesische plantages in beschermde bossen

Milieuorganisaties vinden in Indonesië meer dan zeshonderd illegale palmolieplantages in beschermde natuurgebieden. Op die manier palmt de industrie onder meer het leefgebied in van de ernstig bedreigde orang-oetan.

donderdag 21 oktober 2021 14:45
Spread the love

 

Nationale parken, beschermd Unesco-gebied en natuur die voorzien werd als leefgebied voor orang-oetans en Sumatraanse tijgers: in zulke gebieden wordt meer dan een vijfde van alle palmolie uit Indonesië gewonnen. Het rapport van Greenpeace en TheTreeMap beschrijft “het falen van de wetshandhaving” in gebieden die ooit werden aangeduid als cruciaal voor de biodiversiteit en essentieel om de klimaatverandering te helpen afremmen.

“Dit is een duidelijke aanwijzing dat de Indonesische overheid niet bereid is om handhaving te doen om de ontbossing van publiek land te stoppen, en men niet bereid is om de klimaatbeloftes na te komen”, zegt Kiki Taufik van Greenpeace Indonesië.

Grootste producent van palmolie

Indonesië is de grootste producent van palmolie ter wereld. Palmolie wordt gebruikt in veel alledaagse producten en voedingsmiddelen zoals shampoo of chocopasta. De vraag naar palmolie leidt echter tot de vernietiging van bossen die de thuisbasis zijn van inheemse gemeenschappen en bedreigde diersoorten. Bovendien zijn ze cruciaal voor het behoud van de biodiversiteit.

Naar schatting is er in Indonesië een totaal van 16,38 miljoen hectare gebied met als bestemming palmoliewinning. Uit de analyse, gemaakt in 2019 met behulp van kaarten van plantages en satellietbeelden, bleek dat 3,12 miljoen hectare daarvan (19 procent) zich bevond in beschermde bossen, natuurreservaten en Unesco-sites in Sumatra, Kalimantan, Sulawesi en Papoea. Zo zou 183.687 hectare aan plantagegebied zijn gevestigd op land dat officieel werd vrijgehouden als leefgebied voor de orang-oetan, 148.839 hectare ligt in de beschermde habitat van de Sumatraanse tijger.

De auteurs van het rapport uiten ook hun bezorgdheid over de effectiviteit van initiatieven gericht op het verantwoord winnen van palmolie. Greenpeace beweert dat 535.000 hectare plantage in het bosland een of andere vorm van certificering heeft, zoals die van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!