Nieuws, Wereld -

Palestijnse bioscoop na 25 jaar weer open

OOST-JERUZALEM — Palestijnen in Oost-Jeruzalem kunnen weer naar de bioscoop. Deze week is de bioscoop Al Quds na 25 jaar weer open gegaan. De initiatiefnemers hopen op een opleving van het culturele leven in de stad.

zondag 19 februari 2012 23:17
Spread the love

Rima Essa, coördinator van de bioscoop, wil veel films vertonen uit gebieden “waar we qua film nooit eerder aan dachten, zoals Iran, Syrië en Libanon.” Essa hoopt dat het centrum Palestijnen een “andere culturele ervaring” zal bieden.

De bioscoop huist in het cultureel centrum Yabous in Oost-Jeruzalem en vierde de opening met een ‘Freedom Films Week’. Afgelopen week werden zo’n twaalf films vertoond waarvan de onderwerpen varieerden van revoluties in Tunesië tot seksuele intimidatie in Egypte en het dagelijks leven van Palestijnen in Oost-Jeruzalem.

“Mensen hebben behoefte aan dit soort films. Na afloop komen ze naar je toe om erover te praten en sommigen zie je elke dag terug”, zegt Essa, die de Freedoms Films Week samenstelde.  “Het centrum trekt een bepaalde doelgroep aan, maar we hopen ook gewone Palestijnen die toevallig langs de bioscoop wandelen nieuwsgierig te maken.”

Cultuur te duur

De vroeger populaire, in de jaren vijftig gebouwde bioscoop in Oost-Jeruzalem kon ooit 800 mensen herbergen. Er werden commerciële films vertoond uit de hele wereld, totdat de Israëlische autoriteiten de bioscoop in 1987 sloten bij het begin van de eerste Palestijnse intifada. 

Essa hoopt dat Al Quds, waarvan enkele zalen nog verbouwd worden, de culturele leemte opvult die is ontstaan na de Israëlische bezetting. “Bij de meeste bioscopen in West-Jeruzalem betaal je voor een film 7,50 euro. De meeste Palestijnen kunnen zich dat, gezien hun leefsituatie, niet veroorloven. Cultuur is te duur voor hen.”

Druk

Palestijnse mensenrechtengroepen schatten dat de Israëlische autoriteiten sinds augustus 2001 bijna dertig Palestijnse organisaties in Oost-Jeruzalem hebben gesloten, inclusief het Orient House, het voormalige hoofdkwartier van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in de stad, de Jeruzalemse Kamer van Koophandel en de Vereniging voor Arabische Studies.

In 2009 verboden de Israëlische autoriteiten ook talloze Palestijnse culturele en educatieve evenementen die in daar jaar gepland waren voor de viering van Jeruzalem als ‘Hoofdstad van de Arabische Cultuur’.

“De Israëli’s proberen de Palestijnse invloed in de stad zo klein mogelijk te houden, het maakt daarbij niet uit om welk soort organisaties het gaat”, zegt Ziad al-Hammouri, directeur van het Centrum voor Sociale en Economische Rechten in Jeruzalem (JCSER). “Ze willen Palestijnen het gevoel geven dat ze niet in deze stad thuishoren en hen zo onder druk zetten te vertrekken.”

take down
the paywall
steun ons nu!