Bron: Pixabay
IPS

Oxfam: “Tarwevoorraden in Palestina raken zienderogen op”

De voorraden tarwebloem in Palestina zouden volgens Oxfam binnen drie weken volledig uitgeput kunnen zijn. De prijs van het basisvoedsel is nu al met bijna 25 procent gestegen.

woensdag 20 april 2022 21:02
Spread the love

 

“Palestijnse gezinnen worden hard getroffen door de stijgende voedselprijzen op de wereldmarkt en velen hebben het moeilijk om in hun basisbehoeften te voorzien”, zegt Shane Stevenson, landdirecteur van Oxfam in de bezette Palestijnse gebieden en Israël.

In verschillende landen in het Midden-Oosten zorgt de Russische invasie van Oekraïne voor chaos op de voedselmarkten. De regio is namelijk in grote mate afhankelijk van de import van graan uit beide landen. Maar Stevenson wijst erop dat de voedselcrisis in Palestina verergerd wordt door de “voortdurende militaire bezetting van Israël, landroof en geweld van kolonisten”.

Peperdure basisvoeding

De Palestijnse Autoriteit, die fungeert als regering van de Palestijnen, moet 95 procent van haar tarwe importeren. Ze beschikt echter niet over eigen infrastructuur voor voedselopslag en is daarom gedwongen te vertrouwen op Palestijnse particulieren en Israëlische faciliteiten. Maar ook Israël importeert de helft van zijn graan uit Oekraïne.

Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft de oorlog in Oekraïne geleid tot hogere prijzen voor graan en andere voedingsmiddelen in de Palestijnse Gebieden. De VN-organisatie stelt dat de prijs van tarwebloem met 23,6 procent is gestegen, maïsolie met 26,3 procent, linzen met 17,6 procent en tafelzout met 30 procent. Dat alles heeft een aanzienlijk effect op de koopkracht van de Palestijnen.

Het WFP zegt dat de meeste gezinnen in Gaza nu al voedsel op krediet moeten kopen. Daardoor schakelen ze over op kleinere hoeveelheden en voedsel van lagere kwaliteit. Vanwege de hoge prijzen bezuinigen ze op de aankoop van duurder voedsel zoals fruit, vlees en kip, nochtans essentiële onderdelen van een gezond voedingspatroon.

Veehouders onder druk

Op de Westelijke Jordaanoever is de prijs van veevoer, met name tarwezemelen, met 60 procent gestegen. De prijsexplosie komt voor Palestijnse veehouders bovenop een stijging van gewelddadige aanvallen door Israëlische kolonisten en gedwongen ontheemding onder het Israëlische annexatiebeleid.

“Boeren in Area C (Palestijns gebied, onder volledig Israëlisch toezicht, red.) worden dagelijks aangevallen door Israëlische kolonisten om hen van hun land te verdrijven”, zegt Abbas Melhem van de Palestijnse Boerenbond. “Met deze uitdagingen, vooral met de extreem hoge voerprijzen, kunnen veehouders niet blijven en hun land verdedigen als er geen onmiddellijke actie wordt ondernomen door onze regering om de veehouderij te helpen redden.” Om te voorkomen dat de sector instort, dringt de Palestijnse Boerenbond er bij de regering op aan de btw op veevoeder af te schaffen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!