Bron: Oxfam
Nieuws, Economie, Milieu -

Oxfam maakt 100.000 euro vrij voor noodhulp aan slachtoffers orkaan Filipijnen

Orkaan Mangkhut, lokaal beter bekend als supertyfoon Ompong, heeft veel schade aangericht op de Filipijnen. Oxfam en haar lokale partners zijn al sinds woensdag ter plaatse. Zij bieden directe noodhulp aan de slachtoffers van de tyfoon en verdelen sinds vandaag drinkwater in de getroffen gebieden.

dinsdag 18 september 2018 15:07
Spread the love

Mangkhut kwam afgelopen zaterdag ’s nachts aan land in Baggao, in het noorden van de Filipijnen. Dit ging gepaard met striemende winden en onophoudelijke stortregens. De tyfoon trok daarna verder over het noordelijk gelegen eiland Luzon. De Filipijnse autoriteiten melden dat minstens 5 miljoen mensen leven in het gebied dat is getroffen door de tyfoon.

Wegwaaiende daken en trillende plafonds

April Abello-Bulanadi, een Oxfam-medewerker die in het rampgebied aanwezig is, maakte kennis met de vernietigende kracht van de tyfoon. “De wind huilt. Het dak van het hotel waar het noodhulpteam bijeenkwam, is weggeblazen. We zitten op de derde verdieping. De muren en het plafond trillen. Het heeft non-stop geregend.” 



Bron: Oxfam

In sommige gebieden is de stroom uitgevallen. Wegen, landbouwgebieden en huizen zijn verwoest. Oxfam en lokale partners staan gereed met hulpgoederen. Zij zetten als ‘Humanitarian Response Consortium’ een gezamenlijke operatie op touw. Oxfam en partners geven prioriteit aan de provincie Rizal omdat deze geografisch geïsoleerd is. 299 gezinnen lopen momenteel het risico op besmetting met water overgedragen ziekten, dengue en diarree. Oxfam start vandaag met de verdeling van proper water en waterkits. 

Oxfam maakt 100.000 euro vrij voor noodhulp

Landendirecteur Maria Rosario Felizco van Oxfam Filipijnen maakt zich ernstig zorgen over de situatie van mensen die in het rampgebied wonen. “Zij hebben dringend levensreddende hulp nodig, zoals toegang tot voedsel, schoon water, onderdak en sanitaire voorzieningen. Oxfam en haar lokale partners staan klaar om de Filipijnse regering te ondersteunen. In onze noodhulp geven we prioriteit aan vrouwen en meisjes omdat die vaak het kwetsbaarst zijn.’’ 



Bron: Oxfam

Oxfam maakt voor de noodhulp in de getroffen gebieden 100.000 euro vrij van haar catastrofefonds. Dat fonds is mede mogelijk dankzij de maandelijkse steun van 75.000 trouwe schenkers in België.

Pijnlijke gevolgen klimaatverandering

Ompong is de 15de storm die de Filipijnen treft dit jaar, en tot nu toe de hevigste. De eilandengroep wordt jaarlijks getroffen door gemiddeld 20 tyfoons. Het land is nog niet helemaal hersteld van de gevolgen van Hayan in 2013. Deze orkaan richtte een enorme ravage aan.



Bron: Oxfam

take down
the paywall
steun ons nu!