Opinie -

Overheid moet veiligheidsbeleid uitrollen, geen paniekvoetbal spelen

De Jongsocialisten zijn geschokt door de gruwel van de terreuraanslagen in Parijs het voorbije weekend. Ze roepen op om snel werk te maken van een nieuw veiligheidsbeleid. Onze veiligheidsdiensten en onze samenleving hebben hier gefaald. Een nieuw veiligheidsbeleid is noodzakelijk.

woensdag 18 november 2015 15:48
Spread the love

Voor de jongsocialisten kwamen de aanslagen in Frankrijk als een schok. Meteen trok een delegatie naar Frankrijk – waar het nationaal congres van de Franse jongsocialisten door terreur onderbroken werd – om de Franse jongeren hun steun te betuigen. Onze eerste gedachten waren bij de slachtoffers en hun familie en vrienden. Maar vandaag mag de politiek niet talmen om ook verder te kijken. Veel jongeren zijn bang, en dat verdient een antwoord.

 
De Jongsocialisten roepen de overheid en alle politieke partijen op om over partijgrenzen heen de nodige maatregelen te nemen en zich te weerhouden van politieke spelletjes. 
1. De aanpak van de illegale wapenhandel moet een prioriteit worden:  nergens in Europa raak je gemakkelijker aan een Kalasjnikov dan in Brussel. Wapens zijn een (laatste) middel voor onze ordediensten en hebben verder geen plaats in onze samenleving.
2. We moeten een versnelling hoger schakelen in de deradicalisering, er is geen wonderoplossing. Enkel door genoeg middelen op verschillende fronten in te zetten kan de radicalisering een halt toegeroepen worden (onderwijs, arbeidsmarkt, jongerenbegeleiding, samenwerking moskee). 
3. Er moet een Europese veiligheidsdienst komen: een overkoepelende geheime veiligheidsdienst ontbreekt in Europa. Enkel op Europees niveau kan ervoor gezorgd worden dat landen en diensten vlot samenwerken en voldoende informatie delen. Door versnippering hebben onze veiligheidsdiensten geen zicht op de dreiging.  
De jongeren willen ook behoeden voor een te sterk optreden van militaire en politiediensten als compensatie voor het falen van het veiligheidsbeleid. Het afgelasten van een voetbalmatch zonder concrete aanleiding is geen degelijk beleid, maar paniekvoetbal. Deze afgelasten kan enkel als er concrete aanwijzingen zijn zoals in Hannover. Brullen dat de aanslagen hard zullen worden aangepakt, zonder in te zetten op maatregelen die zulke aanslagen moeten voorkomen, maakt onze samenleving niet veiliger. Integendeel, deze uitspraken vergroten de afstand tussen verschillende groepen in onze samenleving en zorgen alleen maar voor meer angst.   Aaron Ooms is Voorzitter Jongsocialisten vzw

take down
the paywall
steun ons nu!