De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Opstand of Coup d’Etat?
Afrika, Sudan, Zuid Sudan, Coup d'Etat, Politiek. Wereldvrede -

Opstand of Coup d’Etat?

maandag 16 december 2013 16:41
Spread the love

Het leek er even op dat een kleine opstand in de belangrijkste kazerne van het nieuwe land was neergeslagen. Nu heeft ons het nieuws bereikt van een opstand tegen Salva Kiir, de huidige president van Zuid Sudan, of was het toch een coup d’etat? 

Dat de spanningen tussen stammen, de geschiedenis leert ons dat die al heel lang geleden ontstaan zijn, niet zomaar verdwijnen omdat een land nu onafhankelijk geworden is, mag duidelijk zijn. Dus heeft ook het leger, de opvolgeling van de militaire arm van de opstandelingen tegen het noorden, te maken met die stammenstrijd. Hier gaat het om de twee grootste volken van Zuid Sudan, de Dinka en de Nuer. 
 

Een oud-minister in Zuid-Soedanese regering is gearresteerd omdat hij achter de vermeende couppoging in hoofdstad Juba zou zitten. 
 
Gier Chuang Aluong werd gearresteerd door veiligheidspersoneel zogenaamd handelend onder de richtlijn van de president van het land, Salva Kiir. Gier Chuang Aluong was minister van Binnenlandse zaken vóór de onafhankelijkheid, en minister voor wegen en bruggen in de regering die in Julie 2011 gevormd werd. 
 
Salva Kiir vertelde een persconferentie dat de beperkte gevechten in de militaire kazerne in Juba neerkomen op een poging tot het plegen van een staatsgreep en zwoer de verantwoordelijken voor de rechter te brengen. 
 
De president (Dinka) beschuldigde de voormalige vice-president Riek Machar(Nuer), die momenteel in Juba is, van de aanval op de kazerne, die gepleegd zou zijn door soldaten onder zijn controle. 
 
Strijdkrachten van het Zuid-Sudanese leger patrouilleren in de hoofdstad Juba , in een poging de gespannen situatie onder controle te brengen. 
 
Op zondagavond kwamen militairen van de voormalige Joint Integrated Units (JIU) zwaar onder vuur te liggen na onverwachte wijzigingen in de presidentiële wacht , volgens een militaire bron. 
 
De gevechten werd ontketend nadat militairen voornamelijk van een etnische groep werden ingezet onder bevel van Maj Gen Marial Cinduong Yol, de commandant van de presidentiële garde. Toen een munitie opslag manager weigerde de sleutels aan de generaal te overhandigen, volgens diens bevel, begonnen de schermutselingen. 
 
Sudan is een land dat nog leeft onder tribale regels, leden van een ethnische groep zullen geen medewerking verlenen aan leden van een ander groep. Daar zijn niet meer redenen voor nodig dan het verschil van afkomst. En er zijn zo’n 64 verschillende stammen in Zuid Sudan. 
 
Het blijft onduidelijk hoeveel slachtoffers er te betreuren zijn. Ooggetuigen beweren dat het om 21 mensen gaat, waaronder een voormalig commandant van de JIU. 
 
Onbevestigde berichten zeggen dat de strijd uitbrak nadat president Salva Kiir de stafchef van het leger, James Hoth Mai bevel gaf dissidente politici te arresteren, waaronder Rebecca Nyandeng , de weduwe van de oprichter van de regerende partij,  John Garang. Of Rebecca Nyandeng ook daadwerkelijk gearresteerd werd, is niet bekend.

take down
the paywall
steun ons nu!