Bron: StampMedia
Open brief - Marianne Van Leeuw Koplewicz, Anas Amara, Martin Vander Elst, USPR

Open brief: regering moet gemaakte afspraken met hongerstakers zonder papieren nakomen

Vorig jaar bezetten 475 mensen zonder papieren de Begijnhofkerk, de ULB en de VUB. Ze gingen in hongerstaking en eisten een regularisatie van hun verblijfsstatus. Na meer dan 50 dagen startte Sammy Mahdi noodgedwongen gesprekken om de situatie te deblokkeren. Deze resulteerde in een akkoord over 'richtlijnen' die zouden worden gehanteerd bij beslissingen over de regularisatie van de stakers. De USPR (Union des Sans-Papiers pour la Régularisation) is van mening dat deze richtlijnen niet zijn nageleefd en dienen een verzoek in om een kortgedingprocedure te voeren. Hieronder leggen ze uit wat ze van de regering vragen.

woensdag 9 februari 2022 11:20
Spread the love

 

Tijdens de eerste hoorzitting zwegen zowel Sammy Mahdi als Freddy Roosemont over de onderhandelingen en aanvaardden zij enkel het feit dat er inderdaad een versnelling van de dossiers was. Alleen Dirk Van den Bulck onthulde de criteria die werden besproken om het referentiekader vast te stellen voor het opschorten van de hongerstaking op 21 juli 2021.

We weten dat de PS en Ecolo inspanningen hebben gedaan om een oplossing te zoeken binnen de regering. Geconfronteerd met de openlijke en hardnekkige weigering van de staatssecretaris om te onderhandelen en het gevaarlijke spel dat de CD&V speelt om kiezers van het Vlaams Belang naar zich toe te trekken, zijn velen van ons op verschillende niveaus in actie gekomen om een onderhandelde en redelijke uitweg mogelijk te maken uit deze crisis, die de regering bijna ten val heeft gebracht.

Zowel de commissie ULB/VUB als het steuncomité USPR stelden verschillende nota’s op om een “oplossing op maat en binnen de wettelijke kaders” te formuleren. Bij het lezen van de “collectief negatieve regularisatiebeslissingen” is het duidelijk dat de gemaakte afspraken niet in acht zijn genomen.

Demonstratie

Na afloop van de laatste hoorzitting binnen de commissie Binnenlandse Zaken heeft de PS-fractie, op initiatief van Hervé Rigot, een voorstel gedaan om de hoorzittingen te verlengen om een oplossing van bovenaf te vinden voor de stakers. Maar vandaag is er daarvan op de agenda van de Kamer, met uitzondering van een discussie over ‘de situatie van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen’, niets te zien.

Wij hebben begrepen dat er een blokkade is binnen de Vivaldicoalitie, voornamelijk veroorzaakt door CD&V. We verdenken die partij ervan haar regeringspartners te chanteren om de zaak te begraven.

We verdenken CD&V ervan de regeringspartners te chanteren om de kwestie van regularisatie van mensen zonder papieren te begraven.

In deze regeringscontext begrijpen wij dat de enige oplossing voor de PS en Ecolo is om de vraag breder te trekken. Wij zijn echter van mening dat het gevaarlijk is om op deze manier een discussie te openen over de noodzaak om de criteria voor regularisatie te herzien, zonder rekening te houden met de huidige werkwijze van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die een voortzetting is van het beleid van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

In feite bestaan er permanente criteria die dienen als richtlijnen voor de administratie, maar die zijn niet transparant en bovendien uiterst restrictief. Dit komt zeer duidelijk naar voren uit de kwalitatieve analyse van de beslissingen van de Dienst Vreemdelingenzaken ten aanzien van de stakers.

De dossiers van deze 475 personen vormen een casus belli [een breekpunt, red.] voor zover zij representatief zijn voor de situatie van migranten zonder papieren in België en voor de manier waarop zij door de DVZ worden behandeld.

Bezorgdheid om het lot van de stakers

Wij zijn bezorgd omdat de CD&V de regering kant van het Vlaams Belang op stuurt. Om een regering te kunnen vormen, werd er hard onderhandeld over de kwestie van de regularisatie, en die wordt nu onder het tapijt geveegd.

We kunnen de PS en Ecolo volgen en toegeven dat het migratiebeleid van de Vivaldi-regering nog slechter zou zijn geweest zonder hun aanwezigheid. Maar door de CD&V, die in de race is voor de kiezers van het Vlaams Belang, de vrije hand te geven, zelfs wanneer dat betekent dat de partij de regering verraadt, zet Vivaldi het onder Francken begonnen migratiebeleid voort.

Dit is een zeer gevaarlijke strategie. In feite zullen in 2024, de kiezers die opgehitst zijn door het autoritaire liberalisme van de CD&V, immers de voorkeur geven aan het origineel boven de kopie van Vivaldi.

Door CD&V, die in de race is voor de kiezers van het Vlaams Belang, de vrije hand te geven, zet Vivaldi het onder Francken begonnen migratiebeleid voort.

Ongedocumenteerde migranten in een wurggreep

Intussen zitten we in een impasse en betalen migranten zonder papieren een hoge prijs voor deze politieke impasse, gevangen tussen de strijd en de spanningen van regionale en federale overheden.

Vandaag hebben we toezeggingen nodig van de PS en Ecolo voor de voortzetting van de dossiers van de 475 stakers. Deze toezeggingen zijn nodig, nu zelfs binnen de CD&V stemmen opgaan om de sabotage van de juli-akkoorden aan de kaak te stellen (zie ook de open brief van Leo de Bock, Els Schelfhout en Reginald Moreels in De Morgen).

Wij hopen dat de premier zal besluiten de zaak in behandeling te nemen, dat het referentiekader voor regularisatiebeslissingen opnieuw zal worden ingevoerd voor de stakers die nog geen antwoord hebben gekregen van de Dienst Vreemdelingenzaken, en dat degenen die op grond van de sabotage van de akkoorden een negatief antwoord hebben gekregen een vergoeding zullen kunnen krijgen voor de geleden schade.

 

Deze open brief verscheen eerder op 8 februari 2022 op KifKif.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!