Bron: PxHere
Opinie - Aaron Ooms

Oostende gaat privatiseren in thuis- en gezinszorg, want is ‘geen kerntaak’

Oostende maakte bekend dat ze zullen privatiseren in de thuiszorg, gezinszorg en de maaltijden. Het excuus? ‘Geen kerntaak. Weg ermee!’ Onder het motto ‘slanke overheid’ pronkt het bestuur dat er geen belastingverhoging komt, maar ondertussen stapelen de hogere facturen zich op, staat de kwaliteit op de helling en het personeel in de kou.

dinsdag 3 december 2019 16:12
Spread the love

Ons Belgisch leger laat kazernes bewaken door privé-firma’s, in geprivatiseerde rusthuizen tellen ze de boterhammen en beperken ze de incontinentieluiers. Ook verschillende gemeenten doen gretig mee. In Edegem worden de poetsdiensten, afvalophaling en buitenschoolse kinderopvang uit handen gegeven. En ook Oostende maakte bekend dat ze zullen privatiseren in de thuiszorg, gezinszorg en de maaltijden. Het excuus? ‘Geen kerntaak. Weg ermee!’ Onder het motto ‘slanke overheid’ pronkt het bestuur dat er geen belastingverhoging komt, maar ondertussen stapelen de hogere facturen zich op, staat de kwaliteit op de helling en het personeel in de kou.

Als mijn dochter bij mijn oma op bezoek ging in het publieke woonzorgcentrum at ze daar graag een boterham mee. Ze vond dat gezellig en dat vonden mijn oma en haar medebewoners ook. Het gaf hun dag kleur. Die extra boterham gaf een extra dimensie aan de goede zorgen die mijn oma er kreeg. De kwaliteit steeg. Waar de markt eerst komt, zou die extra boterham enkel voor wat minder winst zorgen en dus geen optie zijn. Die extra kwaliteit in de zorg, waar er ruimte is voor het personeel om dat mee te verwezenlijken is de sterkte van publieke diensten. En net dat is een kerntaak van de overheid.

Wat zou meer een kerntaak zijn voor een overheid dan zorgen dat je inwoners, jong en oud, de best mogelijke diensten krijgen? Waar sta je dan met uw armoedebeleidsplan als je in een stad als Oostende je rol in de zorgsector gaat uitbesteden? De echte verandering bij privatisering is niet die naar kerntaken en beter beleid maar wel die naar de winst van bedrijven en hun aandeelhouders. Dat is nu eenmaal de ultieme doelstelling van bedrijven.

De doelstelling van een openbare dienst – of het nu in de zorg, het vervoer, energie of veiligheid is – is van een heel andere aard dan die van bedrijven. Die doelstelling is ingegeven door menselijkheid: kwaliteit afleveren, maar toch zorgen voor betaalbare facturen. En dat efficiënt en goed georganiseerd, maar met zorg, aandacht en respect voor het personeel. En voor de mensen die op u rekenen.

Gelukkig zien we in Europa, eindelijk, een ommekeer. Uit het rapport van het Transnational Institute (TNI) uit 2017, ‘Reclaiming public services’, blijkt dat er sinds 2000 honderden projecten zijn gestart om privatisering terug te draaien, bovenal in steden en gemeenten. De verwachte kostenvoordelen vallen tegen of wegen niet op tegen bijvoorbeeld verslechtering van de arbeidsomstandigheden voor de werknemers van de geprivatiseerde bedrijven. De diensten worden na privatisering duurder en minder toegankelijk en komen daardoor buiten bereik van bepaalde groepen inwoners. Gemeenten realiseren zich in toenemende mate dat dit de sociale en economische stabiliteit in hun steden kapot maakt.

Maar in ons land blijven we achter, in Oostende gaan we zelfs achteruit. Sommigen blijven blijkbaar dwepen met het kapitalisme puur sang. Alsof de banken-, economische of financiële crisis een fait divers waren.

Het is hoog tijd dat we de weg naar privatisering verlaten en ook bij ons de ommekeer starten. Hoog tijd om onze publieke diensten en economie terug in handen te nemen en zo mensen betaalbare, kwaliteitsvolle diensten aan te bieden. Het bewijs is er ondertussen, ook in ‘gidslanden’ als Duitsland en de Scandinavische landen waar ze steeds vaker privatisering stoppen of zelfs terugdraaien: het is perfect mogelijk om efficiënte, publiek gecontroleerde en betaalbare diensten op te zetten en te runnen. Doen we dat niet dan zal de kerntaak van onze overheid enkel nog zijn om met het geld van de belastingbetaler privé-bedrijven te financieren. En als de prijzen dan nog eens de hoogte ingaan, passeren die dubbel aan de kassa.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!