Bron: StampMedia
Opinie - SAP - Antikapitalisten

‘Ook in Vlaanderen komt solidariteit met mensen zonder papieren op gang’

Ook in Vlaanderen komt de solidariteit met de mensen zonder papieren terug op gang. De hongerstaking in de Brusselse Begijnhofkerk legt dan ook de wanhoop en de nood aan een dringende menswaardige oplossing meer dan ooit bloot. Een oplossing, niet enkel voor de ongeveer 450 hongerstakers, maar voor alle naar schatting 150.000 mensen zonder papieren in ons land. 

woensdag 7 juli 2021 14:33
Spread the love

 

Naast een stroom opiniestukken en stellingnames vanuit het middenveld, worden momenteel ook verschillende acties gevoerd of voorbereid. Met SAP – Antikapitalisten ondersteunen wij voluit en onvoorwaardelijk de actievoerende mensen zonder papieren en de diverse solidariteitsacties.

We roepen op om op zoveel mogelijk plekken solidariteitsacties te organiseren en engageren ons om daar aan mee te werken. De oproepen voor de acties in Gent, de manifestatie op vrijdag 9 juli en de bezetting van de UFO (UGent) die momenteel plaatsvindt, kunnen jullie hieronder lezen. We roepen al onze vrienden en vriendinnen, leden en sympathisanten op deze acties te ondersteunen.

Met SAP – Antikapitalisten komen wij op voor:

  • Collectieve regularisatie van alle mensen zonder papieren nu!
  • Gelijke politieke en sociale rechten voor iedereen die hier leeft en werkt. Onmiddellijke stopzetting van alle uitwijzingen, onmiddellijke sluiting van alle gesloten centra.
  • Onmiddellijke afschaffing van Frontex. In afwachting mag België niet langer deelnemen aan Frontex.

Solidariteit met de mensen zonder papieren in hongerstaking

Al ruim een maand zijn 450 mensen zonder papieren in hongerstaking in de Brusselse Begijnhofkerk. Ze beslisten tot hun hongerstaking over te gaan na maandenlang acties gevoerd te hebben voor regularisatie en het recht om in humane omstandigheden te mogen leven en werken.

Tot op heden helaas zonder positief resultaat. Bevoegd staatssecretaris Mahdi (CD&V) weigert elke toegeving, en lijkt nog eerder bereid mensen te laten sterven. Het is echter niet enkel Mahdi, maar de ganse regering die over een mogelijke regularisatie kan beslissen.

Wij zijn onvoorwaardelijk solidair met de mensen zonder papieren in hongerstaking en hun eisen: een regularisatie van de mensen zonder papieren, op basis van duidelijke criteria en een onafhankelijke commissie die de aanvragen beoordeelt. Toegang tot werk en gezondheidszorg.

 

Praktische info actie 9 juli

We verzamelen vrijdag 9 juli om 19u, bij de Stadshal (Poeljemarkt) in Gent.

We vragen om de corona-maatregelen te respecteren; mondmaskers te dragen tijdens de actie en de nodige fysieke afstand te bewaren.

 

Deze actie wordt ondersteund door volgende organisaties (lijst 07-07-21):

ACV-Oost-Vlaanderen, ABVV- Oost-Vlaanderen, Campagne Rosa, COMAC, Een Hart Voor Vluchtelingen, Gent Zonder Grenzen, Hart Boven Hard Gent, LEF (Links en Ecologisch Forum), SAP – Antikapitalisten, Stand Up tegen racisme en fascisme, Umoja Gent, USPR (Union des Sans-Papiers pour la régularisation), Vrede vzw, Werkgroep Vluchtelingen Gent

Nodig mee uit via het Facebook-evenement.

 

Bezetting UFO uit solidariteit met hongerstakers

In Gent bezet ook een solidariteitsgroep met de hongerstakers al verschillende dagen een gebouw van de UGent, de UFO in de Sint-Pietersnieuwstraat. Zij organiseren verschillende activiteiten. Breng hen zeker ook eens een bezoek.

Alle info kan je hier vinden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!