De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Onze verslaafdheid aan nutsvoorzieningen

Onze verslaafdheid aan nutsvoorzieningen

zondag 3 februari 2013 17:05
Spread the love

Vandaag zijn we weer eens netjes met onze voeten op de grond gezet. Door de technische panne bij Telenet, waren er problemen in het hele land, voor zowel internet, tv alsook telefoon.

En bij deze beseffen we weer kortstondig dat alles aan een zijden draadje hangt. Want wat nu gebeurd is voor telecom, kan morgen gebeuren bij de toevoer van water, de voorziening voor aardgas of de toevoer van elektriciteit. We zijn met ze’n allen ook heel afhankelijk van dit alles, omdat we decennia lang technologie hebben laten binnensluipen in onze woning, waardoor we amper zonder deze technologie kunnen, en meerbepaald de nutsvoorzieningen dat dit met zich meebrengt.

Misschien moeten we allemaal eens durven nadenken over een planB. Wat als… We zijn niet gewoon om daarover ons hoofd te breken, maar tijden veranderen. Structuren worden complexer, en dat geeft meer kans op een fout of probleem. En dan is het goed dat we af en toe eens stilstaan bij de mogelijke problemen en hun gevolgen.

Neem nu de energievoorziening. We zijn allemaal afhankelijk en kunnen eigenlijk geen dag zonder elektriciteit. We hebben trouwens al heel veel geluk gehad dat door het stilleggen van 2 belangrijke kerncentrales het licht niet is uitgegaan. Maar wat als het licht wel uitgaat? Wie heeft er een plan klaar? Hoe lang kan onze diepvriezer het eigenlijk uitzingen zonder elektrische energie? En kunnen we onszelf nog verwarmen als de elektriciteit weg valt? Want veel mensen beseffen niet dat zelfs een aardgasbrander elektriciteit nodig heeft voor de ontsteking, de regeling en het rond pompen van het warm water doorheen de radiatoren.

We zijn als samenleving verslaafd geworden aan nutsvoorzieningen, aan de kabel of leiding die in het huis wordt binnen gelegd.

Zelf ben ik al geruime tijd de omschakeling aan het maken om meer onafhankelijk te zijn van dit alles, want afhankelijk zijn is niet alleen slecht voor mogelijke gevolgen qua bevoorrading, maar ook qua prijs. Wie een leiding in huis laat binnen leggen, geraakt daar ook niet zomaar vanaf, en bedrijven weten dat en buiten dat uit. Wie flessenwater koopt, weet dat als de firma moeilijk doet, de klant gewoon elders de flessen koopt, of van merk gaat veranderen. Dat is trouwens echte concurrentie, iets wat in de wereld van de nutsvoorzieningen nog eigenlijk te weinig aan bod komt. Vooral de grote spelers weten dat en buiten dat graag uit.

Toch is er hoop. We kunnen allemaal kijken hoe we onafhankelijker kunnen zijn, en zo problemen in de toekomst vermijden.

Elektriciteit aankopen is wat de meeste mensen doen, maar zelf energie opwekken op het eigen dak blijft interessant. Het blijft op lange termijn een goede investering en je bent hierdoor veel minder afhankelijk van je energieleverancier. Gelijktijdig kan je investeren om je verbruik te laten dalen. Oude verlichting vervangen door spaarlampen, of beter nog, door LED (want LED-gloeilampen zijn echt wel een goed alternatief geworden). Het is een investering, maar ook een besparing, dus op termijn verdien je dat dubbel en dik terug.
Misschien is het nu ook eens tijd om te kijken naar alle huishoudtoestellen en de grote en oude energievreters eruit te halen. Ga voor A+++ waar mogelijk en stel apparaten goed af, zodat ze weinig verbruiken. Het heeft geen zin om een diepvriezer in te stellen op -30°C of een koelkast op 2°C.

Aardgas heeft ook een alternatief, en dat is isolatie. Want een goed geïsoleerde woning zal veel aan verwarmingskosten besparen. Maar ook gewoontes zijn belangrijk. Een spaardouchekop en een kortere douchebeurt zijn even belangrijk om het gasverbruik te drukken. En natuurlijk zijn er ook alternatieven, zoals een pelletkachel, die bij ons een grote brok van het verbruik weet over te nemen. En pellets koop je waar ze het goedkoopst zijn. Dat is misschien ook meteen de rede waarom pellets al van 2007 niet meer in prijs zijn gestegen? Ze zijn zelfs lichtjes gedaald in prijs.

Water is moeilijk, maar niet onmogelijk. Water besparen heeft ook veel met attitude te maken. Elke dag een goed gevuld bad zal zich laten merken op de waterfactuur. Maar ook zwembaden in de zomer, overvloedig de tuin besproeien, vaak de auto wassen etc zijn nefast voor de waterfeestvreugde. We kunnen trouwens op betere manieren water gebruiken. Regenwater recupereren voor toiletten, het poetsen, de tuin is een prima optie om onmiddellijk te besparen én minder afhankelijk te zijn.

Vaste telefoon is ook weer zoiets dat velen nog hebben, maar waarvan je echt kunt vragen of het nog veel zin heeft in een GSM-tijdperk. Wij hebben beslist om de vaste lijn buiten te gooien. En dan gaan de gesprekken automatisch een beetje korter zijn. Bovendien zijn er goede internet-alternatieven zoals Skype. Wie zoekt, die zal vinden…

En dan TV? Wel, waarom steeds bij de grote spelers blijven? SatellietTV is een prima oplossing voor diegenen die het kunnen plaatsen en je hebt er tal van zenders bij.

Er zijn heel wat mogelijkheden om minder afhankelijk te zijn van nutsvoorzieningen. En wie minder afhankelijk is, zal ook minder betalen. Dat is dus eigenlijk 2 keer genieten…

De mensen met hun Earthship gaan daar eigenlijk heel ver in. En misschien moeten we dat ook durven overwegen?

take down
the paywall
steun ons nu!