Bron:Flickr by melvdesigns
Nieuws, Wereld -

Ongelijkheid wordt scherper in rijkste land ter wereld

SINGAPORE — Singapore is nu officieel het rijkste land ter wereld, met de hoogste concentratie miljonairs. Maar voor veel inwoners van het stadstaatje is die rijkdom onbereikbaar.

vrijdag 24 augustus 2012 15:13
Spread the love

Singaporezen verdienen gemiddeld 56.532 dollar (45.000 euro) per jaar, becijferden vastgoedfirma Knight Frank en Citi Private Bank in hun Wealth Report 2012 onlangs. Dat is meer dan eerdere berekeningen van de Wereldbank en het IMF. Het land, met relatief gezien de meeste miljonairs ter wereld, zal het aantal mensen met meer dan honderd miljoen dollar vermogen in de komende vier jaar met twee derde zien stijgen.

Dat is nog niet alles. Vorig jaar eindigde dit Zuidoost-Aziatische republiekje als beste land voor internationale vergaderingen, voor de Union of International Associations. Toeristen brachten vorig jaar meer dan 450 miljoen dollar (358 miljoen euro) binnen.

Duur

Maar George Fu heeft niet het gevoel dat de tijden beter worden. “Ik heb het gevoel dat het allemaal hetzelfde is gebleven, de afgelopen vijf tot tien jaar”, zegt hij. Hij is een corporate communications manager, achter in de twintig. “Ondanks onze rijkdom blijven de bekende problemen bestaan. Flats zijn duur, auto’s zijn duur en onderwijs is duur. Het rijkste land in de wereld zijn maakt onze levens niet echt beter.”

Bovendien is de inkomensongelijkheid hoog, zegt Manu Bhaskaran, medeauteur van een rapport hierover van het Institute of Policy Studies, een door de regering gesteunde denktank. “De aanjagers van de groei – high finance, luxetoerisme en kapitaalintensieve productie – zijn gunstiger voor mensen met een hoog inkomen dan voor de gemiddelde werknemer.”

“Bovendien is de groei van de laatste jaren vooral gebaseerd op de extreem grote instroom van buitenlandse werknemers. Dat heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat de lage lonen laag zijn gebleven.”

Ongelijkheid

Het jaarlijkse inkomen per capita bedraagt 56.532 dollar (45.000 euro), maar de meeste buitenlandse werknemers verdienen minder dan 1000 dollar (790 euro) per maand. De bovenste 2 procent verdient steeds meer, maar aan de onderkant van de arbeidsmarkt stagneren de lonen.

“Ongelijkheid wordt zo scherper en gevaarlijker voor de sociale en politieke cohesie dan voorheen”, aldus het rapport.

Voor de toplaag van de wereldbevolking wordt Singapore steeds aantrekkelijker, met z’n Louis Vuitton-winkels, luxehotels zoals Marina Bay Sands, dure nachtclubs en amusementscentra. Er komen meer dan tien miljoen toeristen per jaar op het eiland met maar vier miljoen inwoners. Veel gewone Singaporezen vragen zich af wat zij daar aan hebben.

Hulpeloze ouderen

“Dit is een land waar we alles moeten betalen, de regering geeft niets”, zegt Alwin, een taxichauffeur.  Op de kritische website The Temasek Times is een andere taxichauffeur, die schrijft onder de naam Displaced Sinki, het met hem eens. Ondanks zijn buitenlandse diploma en twintig jaar leidinggevende ervaring is hij na zijn vijftigste “structureel werkloos” geworden. Hij moet taxi’s rijden, waarmee hij minder dan 20.000 dollar (15.920 euro) per jaar verdient.

“Werkloos zijn op oudere leeftijd is een kwelling. Van onze illustere PAP-regering (de People’s Action Party) kun je geen cadeautjes of hulp verwachten. Iedereen moet eenvoudig voor zichzelf zorgen in dit genadeloze land.”

In Chinatown liggen de daklozen en hulpeloze ouderen op straat zonder dat iemand voor ze zorgt, zegt Fu.

Maar volgens Venkat, een 72-jarige winkeleigenaar uit India met drie zoons die een goede carrière hebben, zijn het de mensen die een land maken, niet de regering. “In India verwachten ouders dat ze ondersteund worden door hun kinderen en blijven ze thuis”, zegt hij. “Hier zie je oude mensen schoonmaken, koken en voedsel verkopen op de markten. Ze verdienen hun kost en vallen hun kinderen niet lastig. Dat is het werkethos dat Singapore rijk maakt.”

take down
the paywall
steun ons nu!