Het Amerikaanse defensiebudget blijft op een hoog niveau door de oorlog in Afghanistan (foto: Pentagon)
Nieuws, Wereld, Afghanistan, VS, Pentagon, Defensie-uitgaven, Overheidsbesparingen, President Barack Obama, Basisdefensiebudget, Oorlogsbudget, Sociale uitgaven -

Obama handhaaft het oorlogsbudget voor Afghanistan

President Barack Obama heeft zijn voorstel van begroting bekend gemaakt voor het fiscale jaar (FY) 2012, dat in realiteit op 1 oktober 2011 begint. Daarin trekt hij 553 miljard dollar uit voor het basisdefensiebudget, een stijging van 3 procent tegenover het vorige fiscale jaar.

woensdag 16 februari 2011 13:10
Spread the love

Het budget ligt wel 13 miljard dollar lager dan wat het Pentagon had voorzien in zijn vijfjarenprogramma. Voor het raketschild wordt 10,7 miljard dollar opzijgezet, een stijging van 450 miljoen dollar.

Bovenop het basisdefensiebudget vraagt de Amerikaanse president 117,6 miljard dollar voor de oorlogen in Afghanistan en Irak. Het gaat om een reële daling van 26 procent t.o.v. het FY 2011, waarbinnen 159,4 miljard dollar aan oorlogskredieten werd voorzien.

Het gros van de middelen gaat naar de oorlog in Afghanistan (107 miljard dollar) dat met 3 miljard dollar daalt t.o.v. het jaar ervoor, maar nog altijd goed is voor 300 miljoen dollar per dag.

Irak: krimpend budget

De rest van de oorlogsuitgaven gaat naar Irak waar het budget drastisch krimpt (van 43,4 miljard dollar naar 11 miljard dollar). Dat is het gevolg van een akkoord met de Iraakse regering die geleidelijk aan zelf voor de ‘veiligheid’ van het land moet instaan, wat tot een sterke daling van het aantal troepen heeft geleid.

Dat het oorlogsbudget voor Afghanistan amper daalt, is opvallend. Eind 2009 kondigde president Obama immers aan dat hij vanaf de zomer van dit jaar de troepen geleidelijk aan zou terugtrekken, maar niet zonder een tijdelijke stijging van het aantal troepen met 30.000 manschappen om de opstand in te dijken.

Dat kostte de schatkist naar schatting 19 miljard dollar. Nu blijkt dat er maar gerekend wordt met een troepenvermindering van 3.750 manschappen, namelijk van gemiddeld 102.000 voor FY 2011 naar gemiddeld 98.250 voor het FY 2012.

Militaire hulp

Wat evenmin in het basisdefensiebudget zit, is de militaire hulp. Die is afkomstig van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de nieuwe begroting krijgt Pakistan net als het vorige fiscale jaar 1,1 miljard dollar militaire steun om het Pakistaanse leger te trainen en te bewapen om tegen de opstandelingen in de Afghaanse grensregio te vechten.

Israël krijgt 3,1 miljard militaire hulp en Egypte 1,3 miljard dollar, wat evenveel is als wat gegeven werd aan het regime van Moebarak.

Een andere belangrijke post die buiten de basisbegroting van Defensie wordt gehouden, zijn de defensiegerelateerde activiteiten van het ministerie van Energie goed voor bijna 18 miljard dollar. Daarin zitten onder meer de nucleaire wapenactiviteiten, die begroot worden op 7,63 miljard dollar voor, een stijging met 600 miljoen dollar ten opzicht van het vorige fiscale jaar.

Jaarlijkse stijging budget

Het Amerikaans defensiebudget neemt nagenoeg jaar na jaar toe. Tussen 2000 en 2009 bedroeg de stijging van het basisdefensiebudget 39 procent (van 370 naar 513 miljard dollar) wat neerkomt op een gemiddelde jaarlijkse groei van 16 miljard per jaar.

Voor de oorlogen in Irak en Afghanistan moest de Amerikaanse belastingbetaler het astronomische bedrag van 1,02 triljoen dollar ophoesten voor de periode 2001 tot 2009. In Afghanistan kost een Amerikaanse soldaat 1,1 miljoen dollar.

Het begrotingsdeficit dreigt dit jaar op te lopen tot 1,5 biljoen dollar. President Obama kondigde daarom besparingen aan van 1,1 biljoen dollar in de komende 10 jaar. Voor het FY 2012 voorziet hij besparingen ter waarde van 33 miljard dollar, waarvan een belangrijk deel gerealiseerd wordt in sociale programma’s.

take down
the paywall
steun ons nu!