Bellen met de gsm naar het buitenland is gevaarlijk in Noord-Korea (Amnesty International)

Noord-Korea blokkeert gsm-contact met gevluchte familie

Noord-Korea gaat steeds drastischer te werk om communicatie tussen burgers en hun familie in het buitenland te blokkeren, stelt Amnesty International. Wie betrapt wordt tijdens het bellen met geliefden in het buitenland, riskeert opsluiting.

woensdag 9 maart 2016 15:49
Spread the love

De controles, repressie en intimidatie zijn aanzienlijk toegenomen sinds het aantreden van Kim Jung-un in 2011, stelt het Amnesty International rapport Connection Denied: Restrictions on Mobile Phones and Outside Information in North Korea. Het nationale gsm-netwerk laat geen internationale gesprekken toe en hetzelfde geldt voor het internet: Noord-Koreanen krijgen enkel toegang tot Noord-Koreaanse websites en e-mail.

Noord-Koreanen die het land ontvluchten, hebben daardoor geen middelen meer om hun familie thuis te contacteren. De achterblijvers weten dus of hun gevluchte familieleden dood of levend zijn. Wie met succes gevlucht is, weet evenmin of de familie thuis vervolgd wordt door de overheid of opgesloten is.

“De Noord-Koreaanse autoriteiten willen de absolute controle over de bevolking en treden daarom hard op tegen mensen die een gsm gebruiken om familie of vrienden te contacteren in het buitenland,” zegt Arnold Fang van Amnesty in Azië. “Kim Jung-un stelt dat deze verregaande repressie noodzakelijk is om het land te beschermen tegen het ‘kapitalistische virus’. Er bestaat echter geen enkele legitieme reden om mensen achter tralies te zetten omdat ze hun familie en vrienden willen contacteren.”

Risico

Toch proberen veel burgers om contact te krijgen met familie en kennissen over de grens, zegt het rapport. Er is een bloeiende handel in illegale SIM-kaarten waarmee Noord-Koreanen in de grensgebieden met China toegang hebben tot Chinese gsm-netwerken.

“Die mensen moeten echter grote risico’s nemen om een korte conversatie met hun geliefden te hebben”, zegt Arnold Fang. Wie betrapt wordt op het gebruik van Chinese SIM-kaarten, kijkt aan tegen zware beschuldigingen zoals illegale handel en zelfs verraad.

Uit het rapport van Amnesty blijkt ook dat de regering in de hoofdstad Pyongyang over steeds betere technologische middelen beschikt om de bevolking in de gaten te houden en communicatie met het buitenland te blokkeren. Zo gebruikt de overheid ook stoorzenders om gsm-verkeer van buitenlandse providers bij de grens te blokkeren.

Bron: Connection Denied: Restrictions on Mobile Phones and Outside Information in North Korea  

take down
the paywall
steun ons nu!