Nog steeds geen vrijheid voor Colombiaanse vakbondsman Huber Ballesteros

Nog steeds geen vrijheid voor Colombiaanse vakbondsman Huber Ballesteros

donderdag 10 maart 2016 17:32
Spread the love




De langverwachte hoorzitting op 18 februari van Huber Ballesteros, de ondervoorzitter van vakbondsfederatie FENSUAGRO die sinds 2013 opgesloten in de gevangenis van Bogotá, Colombia, is uitgedraaid op een sisser. De vakbondsleider blijft van zijn vrijheid ontzegd, op basis van dubieuze argumenten van de openbare aanklager.

 Tijdens de hoorzitting bleef de rechter benadrukken dat Huber een bedreiging vormt voor de samenleving en dat hij banden onderhoudt met het secretariaat van de FARC (marxistische rebellenbeweging). Ongegronde beschuldigingen. Bovendien is Hubers langdurige opsluiting in flagrante tegenspraak met de regel van de Interamerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR) die stelt dat een definitieve uitspraak binnen een ‘redelijke’ termijn moet volgen.

“Hoe is het mogelijk dat in een land dat zichzelf als democratisch bestempelt, leiders van sociale bewegingen worden beschouwd als een bedreiging voor de samenleving?”; vraagt de advocate van Ballesteros zich af. Zijn vrijheid zou nochtans een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het vredesproces dat zich stilaan concretiseert maar illegitiem blijft zolang het maatschappelijk middenveld voor een groot deel blijft uitgesloten en haar leiders worden opgesloten.

In een videoboodschap spreekt Huber vanuit de gevangenis zijn dankbaarheid uit voor iedereen die hem en andere politieke gevangenen solidair blijven steunen. Als gijzelaar van het regime wil hij niet opgeven en zal hij zijn strijd voor de vrede blijven voeren. Volgens hem toont de solidariteit dat deze strijd rechtvaardig is.

AC Antwerpen-Waasland en FOS schreven in aanloop naar de hoorzitting een brief aan de Colombiaanse president. Het mocht blijkbaar niet baten, maar dat zal ons niet tegenhouden om verder te blijven strijden voor Hubers vrijlating!

Auteur: Stijn Roovers

take down
the paywall
steun ons nu!