De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

NIEUWE TREND IN DE OORLOGSVOERING MET DRONES: DE MINIDRONE

NIEUWE TREND IN DE OORLOGSVOERING MET DRONES: DE MINIDRONE

donderdag 11 februari 2021 23:46
Spread the love

De 300 Britse soldaten die zich in december bij de VN-vredesmacht MINUSMA in de Sahel gevoegd hebben, beschikken over een nieuwe type drone, een heel kleine, de D40. Hij is in Australië ontwikkeld en ziet er ongeveer uit als een blikje frisdrank met bovenop een quadricopter. Het dingetje kan fotograferen en filmen, maar ook een explosieve lading meevoeren. De D40 kan alleen opereren, maar ook in een zwerm van dezelfde toestellen. Daarmee is een nieuw type drone-oorlog ingevoerd in de Sahel.

 

Drones worden al langer ingezet in de Sahel. Zo gebruikte Frankrijk al enkele jaren de Amerikaanse Reaperdrone voor verkenning en observatie. In december 2019 zette de Franse luchtmacht in de Sahel deze drone voor het eerst offensief in tegen jihadisten. De Reaperdrone is een onbemand vliegtuig met een vleugelspanwijdte van 20 m die een paar ton lading kan vervoeren en afvuren: lucht-grondraketten, lucht-luchtraketten, bommen, lasergeleide bommen…  Hij kan vliegen tot op 13000 m hoogte en kan, met voldoende brandstof aan boord, tot 42 u in de lucht blijven. België heeft een bestelling van vier Reapers lopen, met twee besturingsstations.

 

Met de minidrone D40 komen we bij een totaal ander soort wapen, een dat ingezet wordt op de korte afstand, voor verkenning en/of bombardement. Dit nieuwsoortige wapentuig wordt eerst afgeschoten met een granaatwerper. Als het in de hoogte is, ontvouwt het zijn vier rotors en kan dan, met een lading van 110 gram een twaalftal minuten vliegen. Het kan foto’s en video’s doorsturen, maar ook een springlading droppen, en daarna gerecupereerd worden. Of ook niet, als dat niet veilig kan.  De toestelletjes zijn namelijk relatief goedkoop, omdat ze gebaseerd zijn op bestaande technologie, wat de ontwikkelkosten laag gehouden heeft. Nu kost een exemplaar nog zo’n 1000 dollar, maar dat zou kunnen zakken naar rond de 500.

 

De D40 kan met beeldherkenningssoftware zelfstandig een tank zoeken en achtervolgen. Aanvallen doet het toestel niet zelfstandig, daarvoor is een signaal vanuit het besturingsstation nodig. Een aantal D40-drones kunnen in een zwerm opereren, met een toestel voor de observatie en de andere voor de aanval.

 

Het strijdtoneel in de Sahel is duidelijk ook een gelegenheid voor het Franse en het Engelse leger om nieuwe militaire technologie uit te testen en er ervaring mee op te doen, die later ook elders kan worden gebruikt.

 

 

https://www.c4isrnet.com/unmanned/2019/06/05/a-drone-with-a-can-doom-attitude/

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!