Israëlische muur op bezet Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever bij de Palestijnse stad Bethlehem. Bron: Pixabay
IPS

“Nieuwe Israëlische inreisregels isoleren Westelijke Jordaanoever”

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch trekt aan de alarmbel over de nieuwe Israëlische richtlijnen voor buitenlanders die de Westelijke Jordaanoever willen bezoeken. De beperkingen dreigen de Palestijnen verder te isoleren, zegt de organisatie.

dinsdag 31 januari 2023 18:06
Spread the love

 

De nieuwe regels zijn sinds oktober van kracht. Het betreft een hele resem beperkingen voor buitenlanders die de Westelijke Jordaanoever willen bezoeken. Israël bezet de Westelijke Jordaanoever sinds 1967 en legt militaire en civiele regels op die de gehele plaatselijke bevolking treffen.

61 pagina’s

Tot voor kort verschilde die procedure om de Bezette Gebieden te bezoeken officieel niet zoveel van de inreisregels voor Israël. Maar het reglement, dat oorspronkelijk 3 pagina’s telde, is vervangen door een document van 61 pagina’s lang. Onder druk van de Verenigde Staten en de Europese Unie heeft Israël de meest controversiële clausules – zoals de verplichte aangifte van romantische relaties met Palestijnen en sterke beperkingen op het aantal uitwisselingsstudenten – laten vallen.

Toch maken de nieuwe regels het zeer moeilijk voor buitenlanders om te studeren en werken in het gebied. Ook familieleden die in het buitenland wonen – de diaspora groeide sinds de bezetting in 1967 uit tot meer dan 5 miljoen vluchtelingen – kunnen niet zomaar op bezoek komen op de Westelijke Jordaanoever.

Verankering verboden

Buitenlanders met normale Israëlische toeristenvisa mogen de Westelijke Jordaanoever bezoeken, maar mogen er niet doceren, studeren, vrijwilligerswerk doen, werken of wonen. Bijna alle buitenlanders die op de Westelijke Jordaanoever vrijwilligerswerk komen doen, werken of studeren, krijgen slechts een ‘single entry’-visum voor een beperkte tijd. Als die afloopt moeten ze het gebied verlaten en de hele aanvraagprocedure opnieuw doen.

Het vermoeden van “een risico dat buitenlanders zich verankeren” in de Bezette Gebieden is een van de redenen om een visumaanvraag te weigeren. Al deze zaken maken het zeer moeilijk voor buitenlanders om langdurig te verblijven op de Westelijke Jordaanoever. Ook buitenlanders die zich bij hun Palestijnse eega willen voegen, worden getroffen. Onder de nieuwe regels is het makkelijker om zo’n gezinshereniging af te wijzen.

“Tweede Gaza”

“Door het moeilijker te maken voor mensen om tijd door te brengen op de Westelijke Jordaanoever, zet Israël weer een stap om van de Westelijke Jordaanoever een tweede Gaza te maken, waar twee miljoen Palestijnen al meer dan vijftien jaar vrijwel van de buitenwereld zijn afgesloten”, zegt Eric Goldstein, directeur Midden-Oosten bij Human Rights Watch (HRW).

Gaza is een ander Palestijns gebied dat onder een strikte Israëlische blokkade leeft sinds 2007, toen de militante Islamistische partij er de macht overnam. Door de beperkingen van de bezetting – zoals repressie, beperking van bewegingsvrijheid en de beknotting van het maatschappelijk middenveld – is de Palestijnse samenleving op de Westelijke Jordaanoever sterk afhankelijk van organisaties die rekenen op hulp van buitenaf.

Volgens HRW is een langdurige bezetter volgens het internationaal recht verplicht om een normaal burgerlijk leven voor de bezette bevolking mogelijk te maken. “Een bezettingsleger heeft het recht niet te bepalen welke professoren bevoegd zijn om les te geven aan Palestijnse universiteiten, mensenrechtenverdedigers te verhinderen contact te hebben met de bezette bevolking of families op wrede wijze van elkaar te scheiden”, zegt Goldstein. “De VS en Europese staten zouden druk moeten uitoefenen op de Israëlische autoriteiten om het voor mensen, inclusief hun eigen burgers, het makkelijker en niet moeilijker te maken om zinvolle banden op te bouwen met de bevolking op de Westelijke Jordaanoever.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!