Bron: Pixabay
Greenpeace België

Nieuw IPCC-rapport: De klimaatcrisis is ook een oceaancrisis

Het IPCC, het klimaatpanel van de VN, publiceert op woensdag 25 september een baanbrekend rapport over onze oceanen en klimaatverandering. Verwacht wordt dat het rapport zal lezen als één grote waarschuwing over de toestand van de oceanen en zo de noodzaak benadrukt van een wereldwijd verdrag voor de bescherming van de oceanen.

vrijdag 20 september 2019 12:57
Spread the love

Het rapport, dat gebaseerd is op de analyse van de klimaatgegevens door honderden vooraanstaande internationale wetenschappers, is de meest uitgebreide beoordeling tot nu toe van de huidige en toekomstige effecten van de klimaatverandering op onze oceanen en de cryosfeer (gebieden met bevroren water en land in de ijzige poolgebieden of hooggebergten).

“We verwachten dat het IPCC-rapport onze grootste angst zal bevestigen: de klimaatcrisis is een oceanencrisis. Het is opnieuw een oproep aan regeringen wereldwijd om de klimaatcrisis aan te pakken.  Als we de inspanningen om de CO2-uitstoot in te perken niet opvoeren en onze oceanen niet beter gaan beschermen, zullen de gevolgen voor mens, milieu en economie verwoestend zijn”, zegt An Lambrechts, expert Oceanen bij Greenpeace België.

Samen met de ijskappen, zijn onze oceanen van vitaal belang voor het reguleren van de temperatuur van onze planeet, omdat ze 90 procent van de overtollige warmte in het systeem opnemen. Oceanen absorberen 20 à 30 procent van de koolstof uit de atmosfeer en reguleren een groot deel van de regenwater-, drinkwater-, voedsel- en weersystemen van onze planeet.

“Onze oceanen zijn cruciaal voor al het leven op aarde. We hebben een ambitieus globaal oceanenverdrag nodig, dat minstens dertig procent van de oceanen vrijwaart van menselijke exploitatie tegen 2030”, besluit An Lambrechts.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!