Een vrouw laat zich vaccineren in Nicaragua. Foto: Jairo Cajina/CC BY-SA 2:0
Rohan Rice, Resumen Latinoamericano,

Nicaragua of hoe een klein arm land standhoudt tijdens de pandemie

Internationaal gaat er zeer weinig aandacht naar de manier waarop het kleine Centraal-Amerikaanse land Nicaragua zijn aantal coronagevallen- en doden laag houdt ondanks verwoestende sancties van de VS. In een recente studie van de Universiteit van Oxford en de WHO staat Nicaragua negende op de lijst van de tien veiligste landen ter wereld tijdens de pandemie.

maandag 7 juni 2021 14:06
Spread the love

 

Nicaragua is het enige land in Latijns-Amerika dat op de lijst van de universiteit van Oxford en van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie WHO staat. Volgens de meest recente cijfers van de WHO van 5 juni 2021 telt het land 5949 bevestigde besmettingen en 187 overledenen (zie https://www.who.int/countries/nic/).

De ongebruikelijke maar uiterst efficiënte aanpak waarmee de pandemie bestreden wordt in Nicaragua is tot nog toe een succes gebleken. John Perry van de mediawatchdog Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR) legt in een artikel van 2 april 2021 duidelijk uit hoe Nicaragua de pandemie snel en doortastend kon indijken.

Eerst vond overleg plaats met Zuid-Korea en Taiwan – beide landen hadden 2002 al een andere gelijkaardige coronapandemie (SARS) overwonnen – waarna een zorgvuldige aanpak werd uitgevoerd, een beduidend andere aanpak dan in de rest van de wereld.

“Nicaragua kondigde zijn strategie veel vroeger aan (eind januari 2020, terwijl de meeste westerse landen een pandemie toen nog onwaarschijnlijk achtten). Er werden covid-afdelingen ingericht in achttien ziekenhuizen en één ziekenhuis werd uitsluitend voorbehouden voor covid-patiënten. Aan de buitengrenzen werden gezondheidscontroles opgezet met verplichte quarantaine voor al wie besmet bleek. Daarnaast werd een campagne uitgerold om desinformatie op sociale media tegen te gaan (huis-aan-huisbezoeken, een gratis telefoonlijn, veldhospitalen langs de weg, enz.).

Het meest opvallende is dat Nicaragua slechts één piek gehad heeft in het aantal coronagevallen. Daarna is het land erin geslaagd de curve af te vlakken, zowel voor aantal gevallen als aantal doden. De helft van alle gevallen werd geregistreerd tussen halfweg mei 2020 en midden juni 2020.

Sindsdien circuleert het virus er nog nauwelijks. Strenge controles aan de grenzen en actieve ‘gezondheidsbrigades’ die van deur tot deur gaan verklaren voor een heel groot deel waarom Nicaragua opeenvolgende lockdowns heeft kunnen vermijden.

Over deze successen wordt in de westerse internationale media helemaal niet bericht. In de plaats daarvan werd een politieke desinformatiecampagne opgezet tegen de regering van de Sandinisten (FSLN). Volgens de BBC heeft Nicaragua helemaal geen maatregelen ingevoerd om corona te bestrijden.[1]

De New York Times, The Guardian en The Washington Post verspreiden ondertussen verhalen dat Nicaragua’s president Daniel Ortega verdwenen zou zijn, dat hij het bestaan van corona ontkent en tegen een lockdown zou gekant zijn. Deze geruchten komen allemaal van de rechtse oppositie, die wordt gesteund door de VS, zoals de lokale krant La Prensa.

Dokters en journalisten in Nicaragua, zoals John Perry, hebben deze aantijgingen al weerlegd, maar worden grotendeels genegeerd door de internationale pers. Zo publiceren ngo’s bijvoorbeeld sterk overdreven cijfers van het aantal gevallen en doden: “Het officiële aantal is 6629 gevallen in totaal, terwijl het Citizens’ Observatory officieus 13.278 gevallen meldt. Dat hogere cijfer is gebaseerd op “vermoedelijke” (niet geteste) gevallen. Op de website van het Citizens’ Observatory wordt een van deze bronnen omschreven als “geruchten”.

Statistieken tonen hoeveel doeltreffender het pandemiemodel van Nicaragua is dan dat van zijn buurlanden, waar neoliberale regeringen aan de macht zijn die winst belangrijker achten dan mensenlevens. Bovendien heeft Nicaragua zijn succesvolle gezondheidscampagne moeten uitrollen terwijl in 2020 orkanen van categorie 4 en 5 toesloegen en terwijl het gebukt gaat onder economische sancties. We mogen ook niet vergeten dat het land nog steeds aan het herstellen is van een poging tot staatsgreep door de VS in 2019 die de economie lam legde.

Ondanks al deze factoren slaagt Nicaragua er nog steeds in corona te beteugelen. De vaccinatiecampagne is op kruissnelheid. Momenteel heeft het land 1,9 miljoen vaccins ontvangen. Het leeuwendeel daarvan is afkomstig van donaties uit Rusland, andere van India en van het VN-initiatief COVAX.

 

Nicaragua’s Inspiring Response to COVID-19 werd vertaald door Jules De Moor. Resumen Latinoamericano werd opgericht door Argentijnse vluchtelingen in Spanje tijdens de militaire door de VS gesteunde dictatuur (1976-1983) en heeft nu kantoren in meerdere Latijns-Amerikaanse landen. Resumen publiceert Engelstalige vertalingen van zijn artikels. Rohan Rice is auteur, fotograaf en vertaler in Londen. Hij publiceert op zijn blog smoke.signals.

 

Note:

[1] Een van de meest geciteerde geruchten is dat president Ortega ‘niet in lockdowns gelooft’ en ze daarom niet toepast. Wat Ortega echt zei was dat een lockdown niet realiseerbaar is in een land waar het grootste deel van de bevolking dag na dag leeft van een loon uit arbeid in de informele sector en als gevolg daarvan voor het overgrote deel zijn werk niet van thuis uit kan verrichten. Hij zou sinds lang niet meer in het openbaar verschijnen nadat hij drie weken niet op tv was verschenen, een nochtans zeer gewone periode tussen openbare verschijningen van Ortega. De overheid zou focussen op ‘kudde-immuniteit’, terwijl in het beleid daar geen enkele trend naar te bespeuren is. Een rapport in Lancet over Nicaragua blijkt gebaseerd op beweringen van 13 dokters, waarvan geen enkele Nicaragua bezocht heeft (zie With Nicaragua, Scary Covid Projections Are More Newsworthy Than Hopeful Results). Er loop veel mis in Nicaragua, op vlak van corruptie, nepotisme en democratie, maar de aanpak van de pandemie werkt er wel degelijk vruchten af. De goede resultaten in landen die door het westen als socialistische dictaturen worden gebrandmerkt zijn het gevolg van een gezondheidsbeleid dat niet op winst is gebaseerd, waar alle geneesmiddelen worden gesubsidieerd en de prijs niet door de vrije markt wordt bepaald  (nvdr).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!