Néstor Kirchner is de eerste algemeen secretaris van UNASUR

 

Nieuws, Politiek, Uruguay, Argentinië, Latijns-Amerika, UNASUR, Néstor Kirchner, UNASUL -

Néstor Kirchner verkozen tot algemeen secretaris UNASUR

Néstor Kirchner, ex-president van Argentinië, werd op 4 mei 2010 unaniem als eerste algemeen secretaris verkozen van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, UNASUR (Unión de Naciones Suramericanas of UNASUL in het Portugees - União de Nações Sul-Americanas). Een bericht uit Buenos Aires door Rein Remaut.

woensdag 19 mei 2010 16:20
Spread the love

Nélson Kirchner werd door Argentinie, Venezuela en Ecuador eerder al als kandidaat-algemeen secretaris van UNASUR naar voren geschoven. Als ex-president van Argentinië is hij, volgens deze landen, goed voorbereid om zich full-time en met de nodige kennis van zaken te wijden aan deze delicate taak.

Néstor Kirchner is in eigen land partijvoorzitter en volksvertegenwoordiger. Het enige land dat zijn veto had gesteld, was Uruguay. Op de plenaire vergadering van 4 mei in de Argentijnse stad Cardales (ten noorden van Buenos Aires) waar al de presidenten van de UNASUR-lidstaten aanwezig waren, werd dit euvel rechtgezet.

Compensatie van de bevolking

De nieuwe president van Uruguay, José Mujica, zei dat zijn land niet langer bezwaren had tegen de aanstelling van Kirchner. Maar hij vermeldde er wel bij dat hij hiervoor een compensatie verwachtte van de Argentijnse bevolking.

De UNASUR-vergadering, die integraal werd uitgezonden via de Argentijnse media op speciale aanvraag van de gastvrouw, Cristina Kirchner, de huidige presidente van Argentinie en echtgenote van Néstor Kirchner.

Het conflict tussen Uruguay en Argentinië sleept al enkele jaren aan en gaat over twee papierfabrieken van Finse en Spaanse origine aan de gemeenschappelijke grensrivier. De Argentijnse bevolking bezet reeds twee jaar een internationale brug tussen de beide landen. Daardoor ondervindt het transport en vooral de handel van Uruguay met de rest van Zuid-Amerika grote hinder, wat tot ernstig inkomstenverlies lijdt.

“Ons conflict is nog niet opgelost, maar we rekenen op de goede trouw van de Argentijnse bevolking”, aldus de Uruguayaanse president. “Wij weten dat dit conflict een conflict is tegen de wil van de Argentijnse regering. Ik ben me ervan bewust dat regeringen doen wat ze kunnen, niet wat ze willen.”

De goedkeuring van president Mujica werd een paar minuten na de uitzending alweer afgezwakt door de minister van Buitenlandse Zaken van Uruguay. “We kunnen instemmen met de consensus, maar we staan niet achter de benoeming van Kirchner. Eigenlijk was deze vergadering niet echt een stemming, het ging er over dat er geen enkele president bezwaar maakte. We zijn niet tegen, maar we zijn ook niet voor”. Een grote nuance volgens de diplomatie van Uruguay.

De top werd gehouden in het Sofitel Hotel in Cardales, een stadje buiten de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Buiten protesteerden enkele milieuorganisaties die ook verantwoordelijk zijn voor de bezetting van de brug in Gualeguaychu, brug tussen Uruguay en Argentinië.

Geen protocol voorzien

Na de vergadering, las Kirchner rustig een tekst voor en zwoer hij trouw aan zijn nieuwe positie. Aangezien er geen protocol was voorzien voor deze aanstelling, was het een kopie van een presidentsaanstelling in Argentinië, dat voor deze vergadering gastland was.

De huidige voorzitter van de UNASUR, Rafael Correa, president van Ecuador, zat de vergadering voor, samen met de gastvrouw, presidente Cristina Kirchner. Zij weigerde om zich uit te spreken over de kandidatuur van haar man. Volgens Correa was er geen verplichting om een stem uit te brengen, wel als ze tegen was.

De Venezolaanse en Boliviaanse presidenten, respectievelijk Hugo Chavez en Eva Morales, steunden Kirchner als ‘vriend’. “De strijd die we reeds schouder aan schouder gestreden hebben tegen George Bush, wordt nu voortgezet en in zijn nieuwe functie kan Kirchner opnieuw zijn kennis en diplomatie tonen, net zoals hij ons liet zien in zijn functie als president van Argentinië toen hij tegen Bush zei: ‘We laten ons niet meer voor schut zetten’.”

Ervaring in ideologische verschillen

De Braziliaanse president Lula da Silva verdedigde Kirchners kandidatuur door hem te roemen voor zijn ervaring. “Als ex-president ken je de verschillende landen van het continent met hun politieke en ideologische verschillen. Deze kennis kan je gebruiken om op een brede basis te overleggen.”

De aanstelling van Néstor Kirchner als algemeen secretaris van UNASUR kan worden gezien als een paradox: de aanvaarding van de belangrijke rol die Argentinië in de regio op internationaal vlak speelt niettegenstaande de zwakke beleidsprestaties die het echtpaar Kirchner in eigen land neerzet. 

Met zijn benoeming plukt de ex-president en huidige volksvertegenwoordiger van Argentinië de vruchten van de continuïteit in het buitenlands beleid sinds het herstel van de democratie na het einde van de militaire dictatuur in 1982.

Forum voor strategische samenwerking

Met de integratie-overeenkomsten met Chili en Brazilië, de oprichting van de Mercosur en, de afgelopen tien jaar, de oprichting van een forum voor een bredere strategische samenwerking tussen twaalf Zuid-Amerikaanse landen.

UNASUR speelde al een belangrijke rol bij het terugdringen van de grensspanningen tussen Venezuela en Colombia en voorkwam een splitsing in het regionale blok tijdens de crisis in Honduras van vorig jaar.

Het is vooral een forum voor discussie en overleg tussen de Zuid-Amerikaanse presidenten die er dikwijls uiteenlopende standpunten en ideologieën op nahouden. Een rol waarvoor Kirchner niet echt de nodige kwaliteiten leek te bezitten tijdens zijn presidentschap. Het conflict met Uruguay en het veto-recht bewezen dit.

Zijn eerste werk zal dus bijna zeker bestaan uit de ontgrendeling van de moeizame betrekkingen tussen Uruguay en Argentinië. 

Niet naar Spanje!

De eerste gezamenlijke internationale actie van UNASUR was reeds de aanbeveling aan het adres van de lidstaten om niet deel te nemen aan de geplande Euro-Amerikaanse top in Spanje, waar de presidenten van Latijns- Amerika de staatshoofden en regeringsleiders van de EU zouden ontmoeten.

De Spaanse premier José Zapatero heeft op deze top ook Porfirio Lobo uitgenodigd, de president van Honduras van na de staatsgreep van 2009, die door geen enkele president van de 12 UNASUR-lidstaten wordt aanvaard. De Argentijnse presidente, Cristina Kirchner, heeft nog niet bevestigd of ze de aanbeveling van de UNASUR zal volgen of niet.

Rein Remaut

Bron: http://www.clarin.com/diario/2010/05/06/opinion/o-02191846.htm
http://www.lanacion.com.ar/nota.asp?nota_id=1261034

UNASUR/UNASUL is een intergouvernementele unie van 12 Zuid-Amerikaanse staten die de twee bestaande douane-unies wil overkoepelen: Mercosur en CAN (Gemeenschap van de Andes-staten). UNASUR wil op termijn streven naar een volledige integratie naar het model van de Europese Unie. Het UNASUR-verdrag werd op 23 mei 2008 ondertekend in Brasilia. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het hoofdkwartier in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito te vestigen, maar het ziet er nu naaruit dat Buenos Aires die functie krijgt.

take down
the paywall
steun ons nu!