De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

NÊGAR BOUBÂN (SOLO) // ‘EN CHORDAIS Oed double bill #02

NÊGAR BOUBÂN (SOLO) // ‘EN CHORDAIS Oed double bill #02

maandag 17 september 2018 20:19
Spread the love




 

Decentrale | donderdag 18 oktober 2018 | Turbinezaal | 20:00u

 

UD FESTIVAL #Dag 3

  

 

NÊGAR BOUBÂN (SOLO)

Nêgar Boubân is een Iraanse muzikante, oedspeelster en musicologe uit Teheran. Ze behaalde haar master of Architecture aan de faculteit voor Schone Kunsten aan de Universiteit van Teheran met een ontwerp voor het Conservatorium van Teheran, en haar doctoraat in de Kunstwetenschappen met een interdisciplinaire studie van ritmes in de Perzische muziek en taal. Negar leerde oed en Perzische Dastgah-muziek bij Mansour Nariman en ontwikkelde samen met hem een aantal   studieboeken voor oed. Sinds 1993 werkt ze samen met verschillende Perzische muziekensembles: o.a; het Showqname project (met composities toegeschreven aan Abdolqader Maraqi), projecten met het Hamavayan Ensemble (onder artistieke leiding van Hossein Alizadeh) en het internationale World-Jazz-project Eurasians-Unity.

Negar Bouban is vooral bekend als soliste (solo oed of solo oed en zang) en bracht vijf soloalbums uit: Continu (2008), In Turn (2011), Through (2012), A Tale Foretold (2016) en de meest recente On Fire (2018); allemaal gebaseerd op vooraf ontworpen, half-gecomponeerde geïmproviseerde uitvoeringen. Sinds 2000 houdt ze zich ook bezig met onderzoek en lesgeven aan verschillende conservatoria en universiteiten en publiceerde ze twee studieboeken voor oed: ‘Oud Methode voor Persian Music (IBook, 2016)’ en ‘Highs and Lows of Oud: exercises for oud learners and oud players (2018)’.

EN CHORDAIS (?? ????????

En Chordais staat voor de tweede maal op het podium van De Centrale, nu met het programma ‘EXILE’. De geschiedenis van de mensheid is er een van migratie en van ballingschap. Mensen slaan op de vlucht om verschillende redenen; politiek, religieus of simpelweg op zoek naar een beter leven, soms vrijwillig, meestal gedwongen… en brandend actueel…

Met dit programma geeft ‘En Chordais’ de term ‘Exile’ een hoogst lyrische invulling. Kyriakos Kalaitzidis, artistiek leider van ‘En Chordais’ komt zelf uit een familie van ballingen (afkomstig uit de Pontus en Cappadocië) en probeert de daaruit voortkomende ‘nostalgie’ door te geven via een betoverende fusie van oosterse en westerse muziek, die terzelfdertijd erudiet, gevoelig en virtuoos is.

Line up: Kyriakos Kalaitzidis: oed & zang; Kyriakos Petras: viool; Alkis Zopoglou: qanoen; Petros Papageorgiou: percussie en Drosos Koutsokostas: luit & zang

Co-org. UD FESTIVAL.NL

 

tickets vanaf 13 euro via http://www.uitbureau.be

De Centrale | intercultureel centrum    Kraankindersstraat 2 – 9000 Gent    www.decentrale.be

 

take down
the paywall
steun ons nu!