De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Neds

Neds

woensdag 9 januari 2013 18:42
Spread the love

In dit coming-of-agedrama volgen we John Mc Gill, een working class tiener die opgroeit in één van de typische housing estates in het Glasgow van de jaren ’70. In deze grauwe buurt opgroeien is geen lachertje.  Het wemelt er van de jeugdbendes. De uitzichtloosheid is haast endemisch.

Het disfunctionele gezin waarin hij opgroeit laat diepe sporen na. Lijdzaam kijkt hij toe hoe zijn alcoholistische vader en criminele broer het gezin kapot maken. In deze doffe ellende is er één lichtpunt: John is een pientere jongen en primus van de klas.

De vraag rijst of hij kan weerstaan aan de lokroep van de straat. Enkele hangjongeren uit de buurt nemen hem op in hun crew: Young Car D. Deze wending zal nare gevolgen hebben. John raakt verwikkeld in bendevetes en op school bakt hij er steeds minder van. Een spiraal van geweld maakt van hem een onhandelbare lastpak. Is hij nog in staat om zijn innerlijke demonen te bezweren en het tij te keren?

Eerst heb je het gevoel naar een karikaturaal dertien-in-een-dozijn sociaal drama te kijken, maar het tweede deel is verrassend. Regisseur Peter Mullan ontbindt hier al zijn duivels en de timide John ondergaat een metamorfose van brave Hendrik tot gewelddadige ‘bully’. De film is op zijn sterkst in de evocaties van de rauwe miserie in de beste traditie van het sociaal-realisme dat de Britse cinema heeft groot gemaakt. Naast coryfeeën als Ken Loach en Mike Leigh, zijn er de jongelingen Shane Meadows, Andrea Arnold en nu dus ook Peter Mullan.

De film is akelig realistisch. Britse steden en meer in het bijzonder Schotse steden als Glasgow blijken aan de top te staan qua jeugdcriminaliteit. Naar oorzaken gissen is niet makkelijk, maar een Panorama-uitzending op de BBC van enkele jaren geleden legde al één en ander bloot. Armoede en sociale uitsluiting, de tribale drift om een territorium af te bakenen en peer pressure zijn pijnpunten waarop criminologen wijzen.

Nergens in Europa zijn de klassentegenstellingen zo groot als in Groot-Brittannië dat tevens de koploper is in statistieken over huiselijk geweld en alcoholisme. Zoveel ellende zou een mens moedeloos maken, maar niets is minder waar. Daarvoor moet je zelf maar eens naar deze parel kijken!

take down
the paywall
steun ons nu!