De Estse hoofdstad Tallinn ontvangt de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken

 

Nieuws, Wereld, Europa, Afghanistan, NAVO, NAVO-top in Tallinn, Nieuw Strategisch Concept, Bosnië-Herzegovina -

NAVO-ministers Buitenlandse Zaken bijeen in Tallinn

Op donderdag 22 en vrijdag 23 april komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten bijeen in de Estse hoofdstad Tallinn voor een informele top. Als tenmiste de restricties op het vliegverkeer in verband met de vulkanische aswolk boven een groot deel van Noord-Europa tijdig worden opgeheven.

dinsdag 20 april 2010 15:17
Spread the love

Volgens recente verklaringen van NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen, de vroegere conservatieve premier van Denemarken, moet er geen doorbraak worden verwacht over de tactische kernwapens die in enkele Europese NAVO-lidstaten liggen opgeslagen.

In België gaat het daarbij om de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel. In februari ontstond er nochtans enige hoop dat een oplossing voor die tactische kernwapens binnen handbereik was.

Als reactie op de oproep van de ministers van Buitenlandse Zaken van België, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Noorwegen om de terugtrekking van 240 tot 350 kernkoppen op luchtmachtbases in Europa op de NAVO-agenda te plaatsen, zei de secretaris-generaal toen dat de alliantie een evenwicht zal moeten vinden tussen het verwijderen van verouderde wapens en de nood aan een aangepast strategisch nucleair afschrikkingsmiddel.

Nucleair afweermechanisme nodig

“Zolang er kernwapens circuleren in de wereld, zal de NAVO een nucleair afweermechanisme nodig hebben”, zei Rasmussen in een persverklaring aan de vooravond van de Estland-top. Dus moeten tegenover deze inspanningen op het vlak van bewapeningscontrole en ontwapening ook afschrikkingsmiddelen staan, zo stelde hij.

Eerder al had hij naar aanleiding van de oproep door de ministers van Buitenlandse Zaken aangekondigd dat het nucleaire beleid van de NAVO aan bod zou komen tijdens de top van april in Estland.

Extra troepen voor Afghanistan

Waar gaat het dan wel over gaan in Tallinn? Rasmussen zal er zeker zijn oproep herhalen om minstens 450 extra troepen en politietrainers te krijgen voor de ISAF-macht in Afghanistan. De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken moeten een duidelijk schema afspreken over hoe het nu verder moet met Afghanistan.

Het belangrijkste agendapunt blijft zonder meer het nieuw Strategisch Concept van het militaire bondgenootschap. De ministers zullen een stand van zaken krijgen van de groep van experts die de grote NAVO-top van november in Lissabon voorbereiden.   

Tot slot zullen de ministers moeten beslissen wanneer Bosnië-Herzegovina kan toetreden tot de NAVO. Het Balkanland heeft alle onderhandelingen over toetreding afgerond, maar het is nu nog wachten op de datum.

***
Voor achtergrond bij de recente ontwikkelingen en de voorbereiding van de de komende NAVO-top in Tallinn lees het artikel van Rick Rozoff in de rubriek ‘Traag maar diep’.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!