Opinie, Economie, Samenleving, Politiek, België - Wouter Parmentier

Nationaliseer het rusthuis

Dit is een oproep om een deeltak van de economie weg te trekken uit de handen van graaiende aandeelhouders en onder democratische controle te brengen. De vermarkting van de ouderenzorg is mislukt. De klinische websites van de ouderenzorgbedrijven doen je misschien anders vermoeden, maar het zijn grote ondernemingen met winstverwachtingen en aandeelhouders. Dat moet stoppen. Nationaliseer het rusthuis.

maandag 12 juni 2017 10:37
Spread the love

Namen als Armonea en Orpea klinken je misschien bekend in de oren. Het zijn rusthuisgiganten die centra opkopen als ware het Delhaizes of Carrefours die buurtwinkels van de kaart vegen. De bottom line is geld verdienen. Dat moet stoppen. Nationaliseer het rusthuis. 

4 euro per dag om te eten

“De nieuwe hongersnood: 3 op de 5 bejaarden riskeren ondervoeding” kopte Humo. Een verontruste huisarts zag z’n patiënten zienderogen vermageren en deed een volledig onderzoek in Brusselse rust- en verzorgingstehuizen. In veel rusthuizen krijgen bewoners alle maaltijden in een shift van 8 uur. Mensen hebben het ontbijt nog maar net op of het middagmaal wordt al voorgeschoteld. Natuurlijk heeft niemand op dat moment honger.

Ook, de maaltijden zijn van ondermaatse kwaliteit. Op de vakbondsvorming vraag ik waarom de deelnemers zich kandidaat hebben gesteld voor de sociale verkiezingen. Laatst had ik een kok uit een rusthuis. Hij antwoordde dat hij iets wil doen aan de povere maaltijden in z’n rusthuis en is op alle mogelijke manieren op zoek naar inspraak. De seniorenmultinationals willen maar 3 à 4 euro per dag besteden per persoon aan maaltijden. Dat is het recept voor ondervoeding.

Te weinig personeel: geen animatie, burn-out

Niet enkel het eten is ondermaats, ook andere dienstverlening hoort thuis in de middeleeuwen. Pampers worden niet onmiddellijk ververst, ze moeten ‘voldoende verzadigd’ zijn. Alle animatie of sociaal contact wordt beperkt wegens te duur. Het personeel haast zich immers van het ene hoogstnoodzakelijke naar het volgende. Rusthuizen worden daardoor een soort opslagplaats voor oudjes. Het personeelstekort heeft uiteraard ook gevolgen voor het personeel zelf. Stress en burn-out zijn niet onbekend bij rusthuispersoneel.

In privéhanden krijgen we bij rust- en verzorgingstehuizen geen waar voor ons geld. Er is winstverwachting dus een deel van het geld, of het nu uit eigen zak (€1.500 tot €1.800 per maand!) of subsidies komt, gaat naar dividend en niet naar zorg en dienstverlening. Dat is een inefficiënte besteding van geldmiddelen. In overheidshanden en onder democratische controle hoeft die verspilling niet.

Wat met een failliet rusthuis?

Vandaag zien beleggers goud in de vergrijzing, maar wat als die voorbij is? De babyboom na Wereldoorlog II was een kortstondig fenomeen, dus de vergrijzing van die generatie is evenzeer tijdelijk. In 2030 zou die haar hoogtepunt kennen. En nadien? Beleggers die wegtrekken? Faillissementen? Wat doen we met senioren die op straat belanden? Bij rusthuizengroep Senior Assist was dit ei zo na het geval. Vakbonden blijven vandaag nog altijd bezorgd over het voorbestaan van het ouderenzorgbedrijf.

Om al deze redenen vind ik dat we de ouderenzorg moeten nationaliseren en onder democratische controle brengen. Bij nationaliseren beeld ik me een oude staalfabriek in de Sovjet Unie gerund door apparatsjiks in en ik zal vast niet de enige zijn waarbij weinig romantische beelden uit verre verledens opdoemen. Nationaliseren hoeft niet te eindigen in een groot overheidsbedrijf gerund door de politieke partijen aan de macht. Je kan naar een democratisch model gaan waarbij een raad van seniorenverenigingen, werknemers en directie knopen doorhakt. Het onmiddellijke bestuur kan gewoon door managers gedaan worden zoals vandaag.

Ook ik en alle andere jongeren zijn binnen een halve eeuw senior. Graag wil ik ook dan als volwaardig lid van de samenleving beschouwd worden en niet opgesloten worden in een veredelde gevangenis. Wanneer de markt te kort schiet, moeten we ingrijpen. Nationaliseer het rusthuis. 

Dit artikel is eerder verschenen op de site Voor Verbetering Vatbaar

take down
the paywall
steun ons nu!