De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

NA DE VERMOORDE SAMUEL PATY KREEG NU OOK DE MASSAMOORDENAAR AL-SISI HET LEGION D’HONNEUR VAN PRESIDENT MACRON

NA DE VERMOORDE SAMUEL PATY KREEG NU OOK DE MASSAMOORDENAAR AL-SISI HET LEGION D’HONNEUR VAN PRESIDENT MACRON

zondag 13 december 2020 22:23
Spread the love

Op 21 oktober verleende de Franse president Macron de hoogste onderscheiding van de staat, de Légion d’honneur, aan de vermoorde leraar Samuel Paty. Die had geen enkele verdienste die die huldiging zou kunnen wettigen. Maar de postume decoratie was een onderdeel van de mediastrategie van Macron: het slachtoffer van de moord en de woede over de misdaad gebruiken om zijn aanval op het ‘islamisme’ ongehinderd en met bijval te kunnen doorduwen. En op 8 december verleende Macron in alle stilte de Légion d’honneur aan de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi, op staatsbezoek in Frankrijk. Die stilte was bedongen door Al-Sisi, die alleen zijn eigen perslui toestond om zijn bezoek aan Parijs en de huldiging in beeld te brengen. De Franse en de internationale pers werden dus op afstand gehouden. Maar nu is er een fikse rel.

 

Al-Sisi staat bekend als een dictator die verantwoordelijk is voor folteringen, moord en massamoord, en de opsluiting van zo’n 60.000 personen die zijn regime onwelgevallig zijn. De Italiaanse journalist Corrado Augias, die eerder de Légion d’honneur ontving, kondigde aan die terug te geven. De aanleiding daartoe is de moord op de jonge Italiaanse onderzoeker Giulio Regeni, die op 3 februari 2016 zwaar verminkt en vermoord teruggevonden werd in een gracht aan de rand van Caïro. Regeni bereidde een doctoraat voor aan de universiteit van Cambridge en was bezig met onderzoek naar de onafhankelijke vakbonden in Egypte. Hij moet zeven dagen lang zwaar gefolterd zijn. Zijn afschuwelijke levenseinde lokte internationale reacties uit, onder meer van Amnesty International, het Britse parlement en het Europese parlement. Al-Sisi beloofde de zaak uit te zoeken, maar daar kwam niets van terecht.

De protestactie van Corrado Augias vindt weerklank in de Franse media en er is al uitgebreid over getwitterd, en meteen staat ook Macron onder de schijnwerpers door zijn ‘diplomatie’. Toen hij een jaar geleden op bezoek ging in Egypte, gaf hij daar nog kritiek op wantoestanden, wat een diplomatiek incident schiep. Dat zorgde ervoor dat de Egyptische bestellingen bij de Franse wapenindustrie stilvielen.

Die wapenindustrie is heel belangrijk, Frankrijk is een van de grootste wapenexporteurs van de wereld. Blijkbaar is Macron nu van koers veranderd en overgeschakeld naar ‘Realpolitik’, dus ‘business first’. Die bocht komt overigens net twee weken na een parlementair rapport dat vraagt om meer transparantie en meer parlementaire controle inzake wapenleveringen aan het buitenland. Een uitgelekte reactie van een dienst van Defensie laat zien dat daar met wantrouwen gereageerd wordt op de parlementaire wensen. De regering heeft nog niet gereageerd op de netelige kwestie.

Een bijkomend (maar niet gering) probleem wordt gesignaleerd door Médiapart. Het wapentuig dat Egypte in het verleden besteld heeft of in de toekomst nog zal bestellen, is niet uitsluitend of helemaal niet bestemd voor militaire defensie, maar werd gebruikt of kan ingezet worden voor binnenlandse repressie en controle. Bijvoorbeeld lichte gepantserde voertuigen (Renault Truck Defense) of digitale technologie voor internetcontrole. Wagens met waterkanonnen vallen zelfs buiten de bewapeningsoverzichten. De zogenaamde items ‘met dubbel gebruik’ kunnen ingezet worden in gewapende conflicten, maar net zo goed tegen ongewapende burgers. Op die manier was en wordt Frankrijk medeplichtig aan de binnenlandse repressie in Egypte. (1)

Macron staat ondertussen nogal te kijk: zijn decoratie voor Al-Sisi ridiculiseert zijn medaille voor Paty en zijn requisitoir tegen de islamistische terreur klinkt erg vals als hij tegelijk de Egyptische dictator beloont voor diens terreurregime.

Inmiddels hebben nog meer Italiaanse prominenten aangekondigd dat ze hun Légion d’honneur-ereteken zullen teruggeven aan de Franse staat. Zo de gewezen burgemeester van Bologna, Sergio Cofferati, de econoom Giovanna Melandri en de journaliste en schrijfster Luciana Castellina. (2)

 

(1) Zie Document 3581 van de Assemblée Nationale door Jacques Maire en Michèle Tabarot van 18 november 2020,

https://www.assemblee-nationale.fr/dyn/15/rapports/cion_afetr/l15b3581_rapport-information.pdf

En ook: Romain Mielcarek, Marchand d’armes, Enquête sur un business français, Éditions Tallandier, Parijs 2017, p. 53-54.

(2)   https://www.lesechos.fr/idees-debats/editos-analyses/sissi-une-legion-dhonneur-qui-fache-jusquen-italie-1273879

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!