Multinationals vragen 300 euro maandloon in Griekenland
Nieuws, Europa, Economie, Griekenland, Economische crisis, Multinationals, Werklozen, Jongerenwerkloosheid, Eurocrisis, CAO, Trojka, Eurocommissaris, Minimumsalaris, To Vima -

“Multinationals vragen 300 euro maandloon in Griekenland”

De zondagseditie van de Griekse krant 'To Vima' vermeldde dat de CEO’s van 11 multinationals aan de Griekse minister van Economische Ontwikkeling en de minister van Werk zouden hebben gevraagd om een wet aan te nemen die het mogelijk moet maken om jonge werklozen aan te werven tegen een salaris van 300 euro per maand.

dinsdag 5 maart 2013 16:55
Spread the love

Griekenland zit in een negatieve spiraal en raakt er maar niet uit. Op dit ogenblik is de trojka (Europese Commissie, ECB en IMF) weer in Athene om te kijken hoeveel vooruitgang de Griekse overheid heeft geboekt bij het uitvoeren van de besparingsprogramma, zoals dat overeen is gekomen.

De eurogroep publiceerde maandag een persbericht waarin stond dat Griekenland de doelstellingen voor februari heeft gehaald (onder meer door het inperken van de uitgaven in de gezondheidssector).

Het resultaat van drie jaar besparingsbeleid is anders minder fraai: meer dan 30 procent van de Grieken leeft onder de armoedegrens, eind 2012 zaten meer dan 27 procent van de Grieken zonder baan, en de jongerenwerkloosheid is opgelopen tot 61,7 procent.

Minimumloon nog te hoog

Het artikel in de zondagskrant To Vima zorgde voor grote opschudding, want het komt er net twee weken nadat uit verschillende hoeken te horen was dat het minimumloon in Griekenland te hoog zou zijn. Dat minimumloon bedraagt momenteel 586 euro bruto (en 510 euro voor jongeren onder de 25).

Door alle extra taksen en belastingen, en nog steeds dure producten, overleef je met een dergelijk loon niet in Griekenland. Niet alleen dat: het minimuloon is de basis voor alle lonen in Griekenland. Een loon is het basisloon plus verloningen voor opleiding, anciënniteit, kennis van vreemde talen, en zo meer. Als het minimuloon wordt verlaagd, dan wordt de basis van ieders loon verlaagd.

Collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) zijn in Griekenland zo goed als overal afgeschaft. Het minimuloon is het enige vangnet dat een werknemer nog heeft in zijn persoonlijke loononderhandeling met zijn werkgever.

Begin februari hield algemeen secretaris van het ministerie van Financiën, Georgos Mergos, een toespraak op een conferentie van verzekeringsmaatschappijen. Daarin zei hij dat het minimumloon in Griekenland op dit moment nog te hoog is om concurrentieel te zijn.

Het leek wel alsof Wolfgang Schäuble (nvdr: de Duitse federale minister van Financiën in de regering-Merkel II, die een fervente verdediger is van het gevoerde besparingsbeleid) aan het spreken was. Meteen repte de regering zich om de bewering te onkrachten, maar de indruk is gewekt bij de Griekse bevolking.

En een paar weken later kwam een gelijkaardig signaal uit Brussel. Dit keer was het eurocommissaris Maria Damanaki, bevoegd voor visvangst, die zei dat het minimuloon van 586 euro nog steeds niet gegarandeerd is. Tussen haakjes: Damanaki is nog lid geweest van Synaspismos, de grootste partij in de oppositiecoalitie Syriza.

In 1973 werkte ze voor de studentenradio die de Griekse bevolking opriep om in opstand te komen tegen de junta. Haar uitspraak werd even later gestaafd door Olli Rehn, eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken. En de stelling werd door niemand ontkracht.

Het artikel komt ook op het moment  dat een Amerikaanse vermogensbeheerder en financieel adviseur Russell Investments de status van Griekenland als ontwikkelde economie heeft verlaagd naar ‘opkomende’ economie.

11 multinationals

In dit kader zeiden de afgevaardigden van de 11 multinationals (Barilla Hellas, Bic Violex, Friesland Campina Hellas, Henkel, Kraft Hellas, Nestlé Hellas, Phillip Morris, SCA Hygiene Products SA, Unilever Hellas, Ytong Thrakon) tegen de Griekse ministers dat ze bereid waren om meer te investeren in het land, indien Griekenland wat ‘investeringsvriendelijker’ zou zijn.

Hoe zou dat er moeten uitzien? De Griekse overheid zou het makkelijker moeten kunnen maken om mensen aan te nemen en te ontslaan. Op dit moment krijg je een tijdje van tevoren te horen wanneer je ontslagen zult worden. Dat zou allemaal niet meer hoeven, volgens de multinationals.

Eén CEO zou hebben gezegd dat hij niet begreep waarom er nog steeds een minimumloon geldt in een land waar jongerenwerkloosheid tot ongelofelijke hoogten is gestegen. Hij vroeg aan de ministers om de multinationals de mogelijkheid te bieden om jongeren aan te werven tegen een lager loon.

Ze zouden echter ook minder uren per week werken. Praktisch gezien stelden 8 van de 11 managers voor dat ze 250 tot 300 euro/maand zouden betalen voor drie tot vier dagen per week, aldus To Vima.

Voor de goede verstaander: het gaat dus om een deeltijds contract. Als je het bedrag extrapoleert naar een voltijds salaris, dan ligt het niet zo veel lager. Maar op dit moment schrijft de wet voor dat een bedrijf een bepaald percentage voltijdse werknemers in loondienst moet hebben.

Daardoor is het niet makkelijk om mensen aan te werven enkel met een deeltijds contract. Daar is een reden voor: mensen die met een deeltijds contract werken, hebben zo goed als geen recht op vakantiedagen, ze krijgen geen bonussen en hun ontslagvergoeding ligt ook veel lager.

Minister van Economische Ontwikkeling Kostis Chatzidakis zou hebben gezegd dat de beslissing niet bij hem ligt, dat het minimumloon vast staat, en dat enkel de premier hier over kan beslissen.

Officiële ontkrachting

Afgelopen maandag kwam er echter een persbericht van Barilla Hellas en van Bic Violex waarin beide bedrijven tegenspreken dat ze voorstander zouden zijn van een vermindering van het minimumloon en dat ze de aanwerving van jongeren met deeltijdse contracten niet productief vinden.

Barilla onderstreept zijn stelling met het feit dat het bedrijf nog geen loonsverlagingen heeft doorgevoerd, in tegenstelling tot zowat alle andere bedrijven in Griekenland. En Bic liet weten dat het bedrijf net enorme investeringen in Griekenland heeft gedaan.

Nu is To Vima niet bepaald een rioolkrant, maar het is niet duidelijk waar de informatie die ze heeft gepubliceerd vandaan komt. Misschien ligt de waarheid ergens in het midden, zoals wel vaker het geval is in Griekenland. Maar waar er rook is, is er vuur. Zeker in deze onzeker economische tijden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!