Monsanto krijgt Wereldvoedselprijs die door de zaadmultinational zelf gefinancierd is
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, GGO's, Voedselzekerheid, Pesticiden, Monsanto, Syngenta, Biotechnologie, Ggo, ASEED, Wereldvoedseldag, Commercialisering van de landbouw, Vandana Shiva, Bijensterfte, Marc van montagu, Debat-ggo -

Monsanto krijgt Wereldvoedselprijs die door de zaadmultinational zelf gefinancierd is

Op 16 oktober, ter ere van Wereldvoedseldag, zal de Borlaug Foundation de Wereldvoedselprijs uitreiken aan topmensen van landbouwmultinationals Monsanto en Syngenta. De prijs is mede gefinancierd door deze bedrijven zelf: Monsanto schonk in 2008 5 miljoen dollar aan The World Food Prize Foundation.

dinsdag 15 oktober 2013 15:38
Spread the love

De Wereldvoedselprijs ter waarde van 250.000 Amerikaanse dollar wordt toegekend aan dr. Marc Van Montagu uit België en dr. Mary-Dell Chilton en dr. Robert T. Fraley uit de Verenigde Staten.

Volgens de Borlaug Foundation verdienen zij de prijs voor hun ‘onafhankelijke, individuele en baanbrekende prestaties in het ontwikkelen en toepassen van moderne biotechnologie in de landbouw. Hun onderzoek maakt het voor boeren mogelijk om gewassen te telen met verhoogd rendement; resistentie tegen insecten en ziekten, en het vermogen om extreme variaties in het klimaat te tolereren.’

GGO’s en bijensterfte

Chilton is oprichter van Syngenta Biotechnology, Inc., gigant van landbouwchemicaliën, recent nog in het nieuws omdat het bedrijf juridische stappen nam tegen het verbod op pesticiden die in verband worden gebracht met massale bijensterfteFraley is vice-president van Monsanto, de bekendste en meest omstreden GGO-multinational ter wereld. Van Montagu startte twee biotechnologiebedrijven: Plant Genetic Systems en Crop Design.

Toen de prijswinnaars in juni dit jaar bekend werden, spraken 29 leden van de World Future Council en 52 winnaars van de Right Livelihood Award hun afkeuring uit.

Zij vinden dat de Wereldvoedselprijs buiten haar eigen mandaat treedt door de prijs toe te kennen aan de biotechnologische zadenindustrie. De Wereldvoedselprijs heeft tot doel het belang te benadrukken van een voedzame en duurzame voedselvoorziening voor alle mensen.

Wereldvoedselprijs ondermijnt eigen doelstelling

In een artikel in de Huffington Post stellen de 81 dat de toekenning haaks staat op het idee achter de Wereldvoedselprijs: “GGO-zaden zijn alleen rendabel voor de paar bedrijven waardoor ze geproduceerd worden. Ze versterken een landbouwmodel dat de duurzaamheid van arme boeren ondermijnt, die samen de grootste groep hongerlijdende mensen ter wereld vormen. GGO-zaden maken boeren afhankelijk van gekocht zaad en chemische bestrijdingsmiddelen.” In korte tijd tekenden een kwart miljoen mensen een protestoproep op internet.

Voedselproductie in handen van enkele multinationals

De organisaties Aseed Europe en Food Justice laten in een verklaring weten dat de praktijken van Monsanto en Syngenta niets te maken hebben met duurzame landbouw.

“Deze bedrijven stimuleren hoogtechnologische oplossingen, die alleen toegankelijk zijn voor grote landbezitters. Daarnaast patenteren ze zaden, wat ertoe leidt dat een steeds groter deel van de voedselproductie in handen komt van enkele grote bedrijven. De teelt van de gentechgewassen gaat ook nog eens gepaard met de inzet van grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen, wat een enorme impact heeft op het milieu.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!