Mogelijk goedkoop middel ontwikkeld voor detectie kanker in Derde Wereld
Nieuws, Wereld -

Mogelijk goedkoop middel ontwikkeld voor detectie kanker in Derde Wereld

Amerikaanse wetenschappers hebben een goedkope urinetest ontwikkeld waarmee kankers opgespoord kunnen worden. Dit zou kankerpreventie in de Derde Wereld kunnen bevorderen.

woensdag 26 februari 2014 16:00
Spread the love

Een vroege detectie van kanker is belangrijk, maar met name in ontwikkelingslanden is niet altijd de vereiste apparatuur beschikbaar voor bijvoorbeeld mammografie. Daarom hebben ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een eenvoudige, goedkope papiertest ontwikkeld die bij de diagnose moet helpen.

De test heeft veel weg van een doorsnee zwangerschapstest. Op basis van een urinestaal kan binnen enkele minuten vastgesteld worden of de patiënt kanker heeft.

Nanopartikels

Daarvoor krijgt de patiënt eerst nanopartikels toegediend die interageren met kankerproteïnen en biomarkers doen vrijkomen. Die zijn op hun beurt makkelijk te detecteren in urine. Het principe werd al in 2012 ontdekt, maar is nu pas uitgewerkt in een eenvoudige test.

“Toen we deze nieuwe klasse van synthetische biomarkers voor het eerst ontwikkelden, gebruikten we hooggespecialiseerde apparatuur voor de analyse”, zegt Sangeeta Bhatia, die de test ontwikkelde. “Maar voor de ontwikkelingslanden dachten we dat het veelbelovend zou zijn om hiervan een papieren versie te maken, die ook op het platteland kan verwerkt worden zonder specialistische toestellen.”

Muizen

Tijdens onderzoek bij muizen konden de wetenschappers darmkanker accuraat vaststellen. “Dit is een nieuw idee, en om te bewijzen dat het een echt diagnostisch middel kan zijn, moeten we het nu bij mensen testen.”

De onderzoekers hebben daarvoor een beurs gewonnen van het MIT Deshpande Center for Technological Innovation. Ze willen nu een startup oprichten om de klinische tests in goede banen te leiden en het idee te commercialiseren.

take down
the paywall
steun ons nu!