De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

© Archieven FedAsiel
Interview -

Mo’Ath vertelt over zijn integratie in België: “Opgeven staat niet in mijn woordenboek!”

Mo’Ath (41) verhuisde in 2019 naar België. Nadat hij uit Jordanië gevlucht was, woonde Mo’Ath acht jaar lang in Italië, maar door een onenigheid moest hij ook dat land verlaten. Toen hij in België aankwam, verbleef hij enige tijd in Fedasil, waarna hij een eigen bedrijf startte. Nu geniet hij van een succesvol leven als ondernemer.

woensdag 16 juni 2021 10:17
Spread the love

 

Mo’Ath Abu Raideh (41) uit Jordanië moet zijn thuisland Jordanië verlaten omdat hij daar niet meer veilig is. Hij beslist om in Italië te gaan wonen. “De personen die me achterna zaten in Jordanië werden een te grote bedreiging”, vertelt Mo’Ath. “In Italië betaalde ik een gezin 15.000 euro voor onderdak. Ik woonde er onder een valse naam.”

Wonen in Italië blijkt na een tijd echter toch niet zo rooskleurig als Mo’Ath had gedacht. “Na een lange periode bij dat gezin ging het snel bergaf. Ik moest steeds meer betalen en ze gebruikten me voor allerlei dingen die niet door de beugel kunnen. Ze maakten misbruik van mijn situatie en ze dreigden me uit te leveren aan Jordanië. Ik voelde me niet meer veilig bij hen.”

Politie uw vriend

De problemen in Italië dwingen Mo’Ath om naar de politie te stappen. “Ik besloot hulp te zoeken. Ik ging met mijn verhaal naar de politie, omdat ik ten einde raad was. Ik ben 100 procent eerlijk geweest, ik vertelde zelfs dat ik onder een valse naam ingeschreven stond en waarom ik precies in Italië was.”

Hij krijgt helaas geen hulp van de politie. “Ze werden vooral boos omdat ik met een schuilnaam in het land verbleef en ze zeiden dat ze niet konden helpen.” Mo’Ath krijgt wel alle nodige documenten om te vertrekken en hij wordt bevolen om het land binnen de drie weken te verlaten. “Ik werd volledig de dieperik ingeworpen.”

België boven

Gelukkig heeft de Jordaan vrienden in België. “Ik nam contact op met mijn kennissen die in België woonden. Zij hebben me geholpen bij mijn integratieproces. Ik ben dan in Fedasil terechtgekomen, waar ik heel goed voorbereid werd op de interviews en de rest van het proces.”

“Wanneer migranten in België willen komen wonen, moeten ze eerst langs de commissie”, legt Johan Leman, ex-voorzitter van het Centrum Voor Gelijke Kansen (CGK), uit. “Die kijkt dan de statuten na en er wordt gevraagd wat de precieze reden is van je komst. De dienst Vreemdelingenzaken voorziet dan een aantal interviews, waarbij gecheckt wordt of het verhaal steeds hetzelfde blijft en pas dan kom je in aanmerking voor een eventuele verblijfsvergunning.”

“Vroeger was het een loterij”, gaat Leman verder. “De ene arbeider werkte zeer correct, terwijl het bij de andere afhing van zijn humeur. Intussen is het systeem in België naar mijn mening heel correct. Bij een te grote onrechtvaardigheid kan het CGK ook altijd tussenkomen, waardoor iemand zeker kan zijn van een verblijf in ons land.”

Mo’Ath kan zich vinden in de uitleg van Leman. “Ik kan niet terug naar Jordanië aangezien de mensen van wie ik vluchtte deel uitmaken van de regering, maar hier in België zit ik heel goed. Het systeem in België zit echt heel goed. Het duurt lang, maar als je zelf eerlijk bent over alles, ongeacht de reden van je verzoek tot migratie, word je geholpen.”

Doorzetten is de boodschap

Het verhaal van Mo’Ath kan voor velen een inspiratie zijn. “Ik ben niet naar België gekomen voor het geld. Ik ben naar hier gekomen om veilig te zijn en dat ben ik nu ook. Ik ben een eigen zaak begonnen en leef nu een succesvol leven.” Het bedrijf van Mo’Ath, Mo & Arte, draait op volle toeren en aan geld is er naar eigen zeggen geen tekort.

“Ik stort om de zoveel tijd een som naar mijn ex-partner voor mijn kinderen, als een soort van alimentatie”, vertelt Mo’Ath. Zijn twee kinderen verblijven in Amerika bij hun moeder. “Mijn enige tip aan mensen die in dezelfde situatie zitten als ik is “blijf doorzetten””.

 

© 2021 – PXL/StampMedia – Anastacia Savels

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!