De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

(c) Ivan Put

Twee boeken over Zuid-Afrika – een cross review

vrijdag 26 november 2021 07:27
Spread the love

Podium lanceerde midden 2021 twee boeken over Zuid-Afrika, nl. ‘De koerier van Maputo’ van Jenne Jan Holtland en ‘De Problemen begonnen bij Jan van Riebeeck’ van Niels Posthumus. Er is geen verzoening in Zuid-Afrika, het geweld blijft duren tegen witte mensen en de infrastructuur van het land ademt nog steeds apartheid uit. Klaas de Jonge ‘Nederlandse Che Guevara’ is de hoofdpersoon in het boek van Holtland en de apartheid werd bestudeerd door Posthumus.

Uitgeverij Podium werd in 1997 opgericht door Joost Nijsen. Podium is vanaf de oprichting een zelfstandige uitgeverij, gespecialiseerd in hedendaagse Nederlandse en vertaalde literatuur (proza, poëzie) en literaire en journalistieke non-fictie.

Jenne Jan Holtland (1989) werkte vijf jaar als correspondent in Midden- en Oost-Europa, en woont sinds de herfst van 2021 in Libanon, waar hij correspondent Arabische wereld is voor de Volkskrant. Hij schreef eerder voor onder meer De Correspondent en De Groene Amsterdammer.

Niels Posthumus (1981) is een Nederlandse journalist. Hij was van 2012 tot 2021 correspondent in Zuid-Afrika voor de dagbladen Trouw en Het Financieel Dagblad. Vanaf september 2021 is hij correspondent in het Verenigd Koninkrijk. Zijn vorige boek over Zuid-Afrika, Liefdesverdriet, stond in 2018 op de shortlist van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van het jaar.

Podium probeert de Nederlandse samenleving duidelijk te maken dat het toch niet zo onschuldig is op het vlak van beïnvloeding van Z-A. Nederland heeft met Jan van Riebeeck de defacto oprichter van de Afrikaner samenleving en apartheid in handen, en met Klaas de Jonge een belangrijke ‘terrorist’ of ‘vrijheidsstrijder’ tegen die samenleving.

We zouden het kunnen relativeren, het zijn maar onderdanen, de Nederlandse overheid heeft hier niets mee te maken. Toch zien we dat Klaas de Jonge als hij wordt opgepakt als de bommenkoerier, niet kan vrijgelaten worden door de Nederlandse Diplomatie, maar door Jacques Chirac en diens netwerk.

Het Calvinisme dat uit Nederland is geïmporteerd heeft er voor gezorgd dat de Afrikaner de zwarte Zuid-Afrikaan niet schiepen naar hun gelijke, waardoor er een strijd ontstaat tussen een soort behoudsgezindheid die door de ijzeren kooi van Calvinisme en het verzet van de autochtone of zelf als slaaf-geïmporteerde inwoners van Zuid-Afrika.

De zaak apartheid, zal nog veel juristen nodig hebben om Zuid-Afrikanen zwart of wit volgens eigen vermogen een rechtvaardige samenleving op te doen richten. Klaas, socioloog-antropoloog legt alles haarfijn uit aan Jenne Jan Holtland. Terwijl je bij Posthumus, de defacto ontwikkeling en ingebruikname van de apartheid leert kennen.

Beide boeken zijn journalistieke boeken, terwijl het boek van Holtland meer spanningselementen heeft en bijna een thriller is. Het boek van Posthumus is meer een reisverslag en ontmoetingen, terwijl hij veel meer met zingeving en algemene geschiedenis bezig is. Daarentegen legt Holtland de nadruk op sociale theorie en sociale geschiedenis.

Hier komen nu twee zuilen tegenover elkaar te staan, we leren dat de pionnen Posthumus en Holtland zich verplaatsen naar respectievelijk Londen en Beirut. Deze auteurs zijn jong en zullen blijven groeien en hebben dus veel in hun marge. Hopelijk blijven ze bij Podium, en kunnen ze groeien in hun complementariteit.

Willemjan schrijft reviews met toestemming van de uitgeverij.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!