Jemen.
Bron: Oxfam Solidariteit

Miljoenen Jemenieten dreigen extreme honger te lijden door ongeziene stijging voedselprijzen

Jemen, dat al 7 jaar lijdt onder conflict, is hard getroffen door de wereldwijde voedselcrisis. De prijzen van tarwe, meel, kookolie, eieren en suiker zijn sinds maart met meer dan een derde gestegen. Extreme honger dreigt voor miljoenen Jemenieten.

vrijdag 29 juli 2022 15:42
Spread the love

 

Jemen importeert 90 procent van zijn voedsel, waaronder 42 procent van zijn tarwe uit Oekraïne. Importeurs waarschuwen dat de voorraden in de komende maanden uitgeput kunnen raken en dat de stijgende kosten om de invoer van tarwe in Jemen veilig te stellen op de proef gesteld zullen worden. Zelfs na het akkoord over de export van graan uit Oekraïne dat vorige week gesloten werd, zal de verstoring van de voedselvoorziening nog geruime tijd voelbaar blijven. Een mogelijke daling van de globale prijs van voedsel zou wel eens van korte duur kunnen zijn en vertaalt zich niet per se in een verlaging van de prijs die de gewone Jemeniet in de winkel ziet. In een land waar veel mensen voor het grootste deel van hun dagelijkse voeding afhankelijk zijn van brood, zou dit miljoenen mensen de hongerdood in kunnen jagen.

Catherine De Bock, humanitair medewerkster bij Oxfam België, zei: “Gezinnen die door zeven jaar conflict aan de rand van de afgrond zijn gebracht, worden over de rand geduwd nu de prijzen van basisvoedsel zo hoog worden. Wereldleiders moeten onmiddellijk in actie komen om een nog catastrofalere hongersituatie te vermijden.” 

Een tijdelijke verlenging van de wapenstilstand in Jemen in juni heeft enige verlichting gebracht, maar de situatie blijft er onstabiel. Ook de aanhoudende economische crisis en een noodlijdende landbouwsector – grotendeels te wijten aan de gevolgen van de klimaatverandering – maakt het leven moeilijk voor de Jemenitische bevolking. Bijna 80 procent van de Jemenitische bevolking heeft humanitaire hulp nodig. Ondertussen werd de humanitaire respons slechts voor 27 procent gefinancierd dit jaar. 

Tussen maart en juni van dit jaar zijn de prijzen van basislevensmiddelen met 45% gestegen:  

– De prijs van meel steeg met 38% 

– Kookolie werd 45% duurder 

– De prijs van suiker steeg met 36% 

– Rijst is 30% duurder geworden 

– De prijs van bonen in blik is met 38% gestegen. 

– Melkpoeder: 36% meer 

– En eieren werden 35% duurder 

De gemiddelde nationale prijs van een voedselmand dat de meest fundamentele elementen bevat (bonen, mais, zout, etc) is sinds december 2021 met 48 procent gestegen. Daarbij komt nog dat de kosten om voedsel te importeren sterk stijgen door de wisselkoersschommelingen. De nationale munteenheid van Jemen, de rial, is sinds het begin van het jaar 28 procent minder waard geworden. 

Ook de prijzen van benzine en diesel zijn in het eerste kwartaal van het jaar met 43% gestegen. De hogere brandstofprijzen en een extreme droogteperiode hebben nog meer leed veroorzaakt, vooral voor boeren. Veel Jemenieten zijn afhankelijk van landbouw en veeteelt maar hebben mislukte oogsten gehad of een slinkende veestapel door de droogte.

Terwijl de nood toeneemt, heeft het tekort aan financiële middelen verwoestende gevolgen. Het Wereldvoedselprogramma zag zich genoodzaakt zijn hulp in te krimpen: vijf miljoen ontvangers van voedselhulp zullen nu minder dan de helft van hun dagelijkse caloriebehoefte ontvangen. Acht miljoen Jemenieten zullen slechts een vierde van de voorziene hulp ontvangen. 

Gezinnen vertelden Oxfam dat ze om te overleven moeten lenen van buren, schulden moeten maken bij voedselverkopers en maaltijden moeten overslaan zodat hun kinderen meer te eten hebben. 

Ongeveer 56% van de vier miljoen ontheemden in Jemen heeft geen enkele bron van inkomsten. Vrouwen en kinderen, die ongeveer 77% van de ontheemde bevolking uitmaken, lopen het grootste risico te verhongeren.

Arwa, een gescheiden moeder van twee kinderen die ook voor haar moeder en zus zorgt, zei: “Door de hoge prijzen heb ik moeite om basisvoedsel te kopen. Mijn moeder en ik eten maar twee maaltijden per dag zodat de kinderen genoeg hebben. Vroeger konden we om de dag kip of vis eten, of één keer per week rood vlees, maar nu kunnen we ons nauwelijks één keer per week kip veroorloven en de prijzen van groenten zijn gestegen, zodat we ons niet eens de helft kunnen veroorloven van wat we vroeger aten.”

Oxfam in Jemen steunt mensen om in hun levensonderhoud te voorzien, verleent basisdiensten zoals schoon water, sanitaire voorzieningen, contant geld, en voorziet gezinnen en gemeenschappen van zonne-energie. In 2021 kon Oxfam meer dan 23.000 gezinnen helpen. 

Oxfam roept de internationale gemeenschap op om de invoer van voedsel naar Jemen te vergemakkelijken, de invoer van graan te financieren en Jemen schuldverlichting te bieden. De mensen in Jemen hebben bovenal nood aan een einde van het conflict, zodat ze veilig kunnen leven. Oxfam roept daarom alle partijen op de wapenstilstand te verlengen.

 

Bron:

Het percentage van de graanimport: Yemen humanitarian response plan, april 2022

Verklaring van het WVP, 4 juli 2022 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!