Bron: Wikipedia
Samenleving, Politiek -

Migranten zo wanhopig dat Amerikaans deportatiebeleid niet afschrikt

Wie vanuit Centraal-Amerika naar de VS trekt, is vooral op de vlucht voor de misdaad in eigen land. Mensen zijn zo wanhopig dat het Amerikaanse ontmoedigingsbeleid niet werkt, zeggen onderzoekers.

dinsdag 9 oktober 2018 10:50
Spread the love

Wie vanuit Guatemala, El Salvador en Honduras naar het noorden trekt en de VS probeert binnen te komen, is zich doorgaans zeer goed bewust van de risico’s van de reis en de verstrenging van het Amerikaanse immigratiebeleid. Maar die kennis heeft geen invloed op hun beslissing om naar de VS te migreren, blijkt uit nieuw onderzoek.

Dat is een belangrijke vaststelling, zegt politicoloog Jonathan Hiskey van de Vanderbilt-universiteit in het Amerikaanse Nashville, hoofdauteur van de studie. Het huidige immigratiebeleid van de VS is eigenlijk vooral op de ontmoediging van economische migranten gericht.

Humanitaire crisis

In 2014 deed zich een sterke stijging voor van het aantal mensen dat vanuit Guatemala, El Salvador en Honduras de Verenigde Staten wilde binnenkomen. Dat leidde tot een humanitaire crisis aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.

Washington dreef daardoor zijn inspanningen op om immigranten op te pakken en het land uit te zetten. Het zette in heel Centraal-Amerika mediacampagnes op om potentiële migranten af te schrikken door hen te waarschuwen voor de gevaren van de reis en het grote risico op detentie en deportatie bij aankomst.

Know before you go

Dat soort know before you go-campagnes haalt weinig uit, zegt deze studie nu. Misdaad blijkt een veel sterkere aanjager van migratie dan armoede. Verschillende Centraal-Amerikaanse landen hebben uitzonderlijk hoge criminaliteitscijfers.

“We ontdekten dat een van de krachtigste voorspellers van migratie de vraag is of de persoon in de afgelopen twaalf maanden het slachtoffer is geworden van een misdrijf”, zegt Hiskey. “Als die persoon meerdere keren het slachtoffer is geworden van een misdrijf, dan is dat een nog krachtiger voorspeller.”

Waarschijnlijk zijn de mensen zo wanhopig dat ze bereid zijn hun kans in de VS te wagen, hoe klein die kans ook is. Dit is niet het soort migranten dat op maatregelen reageert die economische migranten afschrikken, zegt Hiskey. 

Guatemala, El Salvador en Honduras

De onderzoekers gingen na waarom mensen in Guatemala, El Salvador en Honduras migratie overwegen. In Honduras peilden ze ook naar de kennis over de verstrenging van het Amerikaanse immigratiebeleid en de manier waarop dat hun beslissing om te emigreren heeft beïnvloed.

Van wie in El Salvador migratie overweegt, is ruim een derde het slachtoffer geworden van een misdrijf en bijna de helft zelfs meerdere keren. In Honduras was 39 procent van de kandidaat-migranten  slachtoffer, terwijl 56 procent meer dan eens slachtoffer was geworden.

In Honduras bleek dat bijna iedereen van de kandidaat-migranten zich enorm bewust was van het strengere VS-beleid. Maar toch wilden ze vertrekken. 

 

Het onderzoek is gepubliceerd in de Latin American Research Review.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!