Bron: Pixabay
IPS

Middellandse Zee kan groeiende plasticproductie niet aan

Aan het einde van deze eeuw kan tot 69 procent van het wateroppervlak van de Middellandse Zee zo vervuild zijn met microplastics dat het zeeleven daar schade van ondervindt. Dat blijkt uit een nieuwe studie door onder meer de universiteiten van Gent en Wageningen.

donderdag 24 september 2020 12:21
Spread the love

 

In 2010 ondervond 0,17 procent van het wereldwijde oceaanoppervlak de negatieve impact van microplastics op het mariene ecosysteem. De plasticdeeltjes zijn 5 millimeter of kleiner. In een worstcasescenario van de nieuwe studie zal dit tegen het einde van de eeuw toenemen tot 1,62 procent van het oceaanoppervlak, een oppervlakte tien maal zo groot als Frankrijk.

Vooral de Middellandse Zee en de Gele Zee, tussen China en het Koreaanse Schiereiland, kampen met een hoge menselijke druk omdat ze (deels) ingesloten zijn door land, zeggen onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de universiteiten van Wageningen, Gent, Göteborg en Utrecht.

Toxische effecten

In de studie beoordeelt het internationale onderzoeksteam het risico van drijvende microplastics voor mariene ecosystemen wereldwijd. De onderzoekers vergeleken gemeten concentraties van microplastics in zee, tot een diepte van 5 meter, met de beschikbare gegevens over de toxische effecten van microplastics op levende organismen.

Op basis van de stijgende productie van kunststof sinds de jaren 1950 voorspellen de onderzoekers zo de risico’s van microplastics voor het mariene ecosysteem in 2100.

Oostelijke Middellandse Zee

De studie toont aan dat de Middellandse Zee en de Gele Zee met de hoogste concentraties microplastics kampen in de oppervlaktelaag. Het meest oostelijke deel van de Middellandse Zee bevat tot naar schatting 40 microplastics per liter zeewater, terwijl de Gele Zee momenteel tot maar liefst 50 microplastics per liter telt.

Deze waarden zijn lager dan de door de studie berekende gemiddelde concentratie van 121 microplastics per liter zeewater waarboven nadelige ecologische effecten te verwachten zijn.

Groeiende plasticproductie

“Als je de gemiddelde effectdrempel-concentratie neemt is er nog niks aan de hand”, zegt prof. Bart Koelmans van Wageningen University & Research. “Maar dat gemiddelde is omgeven met onzekerheid. Die 121 is eigenlijk alles tussen 8 en 1.500, met 121 als meest waarschijnlijke waarde. En dus mag je ook van die 8 uitgaan, en dan is er wel iets aan de hand. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat er niks aan de hand is.”

De studie toont bijgevolg dat sommige organismen in de Middellandse en Gele Zee nu al bedreigd worden. Zestien procent van het wateroppervlak van de Middellandse Zee en 5 procent van Gele Zee bereikte al de kritische drempel van 8 microplastics per liter zeewater.

Als de wereldwijde plasticproductie in het huidige tempo blijft toenemen, verwachten de wetenschappers dat die tegen 2100 zal verviervoudigen, met als gevolg onaanvaardbare concentraties microplastics. Dat zal zich volgens hen vertalen in een haperend ecosysteem.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!