Een Tomahawk-kruisraket wordt afgeschoten voor de Libische kust vanaf het Amerikaanse oorlogsschip USS Barry, dat deelneemt aan de Operatie Odyssey Dawn (foto: US Navy)
Nieuws, Wereld, Afrika, Libië, Oorlog, Militairen, Middellandse Zeegebied, Tripoli, Africom, Kolonel Muammar Khaddafi, Benghazi, Odyssey Dawn, US-Navy, Tomahawk-kruisraket, Antonio Mazzeo, Generaal Carter Ham -

Met AFRICOM en de US-marines ten oorlog tegen Libië

Washington verklaart zich bereid om de leiding van de oorlog tegen Libië, de operatie Odyssey Dawn, over te dragen aan Frankrijk, Groot-Brittannië of de NAVO, maar versterkt ondertussen zijn eigen militaire installaties in de Middellandse Zee. De Italiaanse journalist Antonio Mazzeo geeft een overzicht van de Amerikaanse militaire ontplooiing.

woensdag 23 maart 2011 12:20
Spread the love

De snelle interventiemacht Bataan Amphibious Ready Group (ARG) kan binnen de 48 uur vanaf de Amerikaanse Atlantische kust uitvaren om aan te sluiten bij de Amerikaanse vloot die al ingezet is bij de bombardementen tegen het regime van kolonel Khaddafi.

“De task force zal vanaf de volgende week actief zijn”, bevestigde de woordvoerder van de Tweede Vloot van de Amerikaanse marine. “De Bataan ARG zal de interventie van de VS en de internationale alliantie in de Libische crisis ondersteunen en is uitgerust voor missies die gaan van geavanceerde aanwezigheid op zee bij maritieme veiligheidsoperaties tot deelname aan het strijdtoneel zelf en humanitaire assistentie”.

Snelle interventiemacht van US Navy

De snelle interventiemacht zal bestaan uit het aanvalsschip Bataan, de laatste jaren een van de actiefste schepen in de oorlogsoperaties in Irak, het transportschip Mesa Verde en het helikopterschip Whidbey Island. De eenheden tellen samen 3.200 mariniers, een tiental V-22 Ospreys, nieuwe vliegtuigen voor meervoudige missies, die verticaal kunnen opstijgen, een twintigtal aanvalshelikopters CH-46 Sea Knight en CH-53E Super Stallion, en een niet nader aangegeven aantal gesofistikeerde raketsystemen en scheepskanonnen.

Voor de afvaart zullen de manschappen met hun uitrusting van de 22nd Marine Expeditionary Unit inschepen. Deze in Camp Lejeune, in North Carolina, gestationeerde snelle interventie-eenheid was al meermaals operationeel in de oorlogsgebieden van het Midden-Oosten en in Oost- en West-Afrika.

Samen met de mariniers zullen ook het Tactical Air Control Squadron 22 van de US Air Force met basis in Davis-Monthan, Arizona, Helicopter Sea Combat Squadron 28 van de US Navy van San Diego, Californië, en het Fleet Surgical Team 8 van Little Creek, Virginia, afreizen naar de oorlogsgebieden in de Middellandse Zee.

Conventionele bommen op Libische doelen

Nog steeds volgens de woordvoerder van de Tweede Amerikaanse Vloot “werd de ontplooiing van deze legermacht versneld om de eenheden van de Kearsarge Amphibious Ready Group te helpen, die al sinds augustus 2010 in de Middellandse Zee opereren” en die tot de belangrijkste protagonisten behoren in het conflict met Libië.

Deze amfibiegroep bestaat uit het aanvalsschip Kearsarge (1893 mariniers, 27 V-22-vliegtuigen, 6 SH-60F-helikopters, meer dan een reeks raketbatterijen Sea Sparrow en Rolling Airframe), de transporteenheid Ponce (515 manschappen en een dozijn aanvalshelikopters) en het landingsschip Carter Hall (419 matrozen).

Aan boord bevinden zich ook het Helicopter Sea Combat Squadron 22 van de US Navy Reserve, voorzien van MH-60S-helikopters Knight Hawk en de 26th Marine Expeditionary Unit van marinierscorps dat met zijn eigen verticale take-off vliegtuigen AV-8B Harrier II de Libische gronddoelen bestookte met conventionele bommen Mk-82 en 83 en met luchtgrondraketten AGM-65 Maverick en AGM-88 HARM.

Voorts zijn er nog het commandoschip van de Amerikaanse Zesde Vloot Mount Whitney, de torpedojagers van de lichting Arleigh Burke Mason, Barry en Stout (deze laatste is meermaals aangemeerd in de Italiaanse havens van Palermo en Augusta), bewapend met verticale lanceersystemen Asroc en dodelijke kruisraketten voor grondaanvallen Tomahawk met een actieradius van 1.700 zeemijlen. Van deze laatste werden er al 120 afgevuurd in de eerste 24 uur van het conflict tegen Libië.

Tomahawk-kruisraketten met verarmd uranium?

Volgens onderzoeker Massimo Zucchetti van het Polytechnisch Instituut van Turijn zouden de Tomahawks binnenin verarmd uranium bevatten om de gepantserde wapenrusting van de Libische troepen te doorboren. Met als direct gevolg een herhaling in Libië van de radioactieve verontreiniging die bij de ‘humanitaire’ interventie in Kosovo van 1999 veroorzaakt werd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft in de Middellandse Zee eveneens twee atoomduikboten ingezet van de klasse Los Angeles (de Providence en de Scranton) en een van de klasse Ohio (de Florida), beide duikboten zijn ook bewapend met Tomahawks.

Aan de operaties zou ook het het langste nucleaire vliegdekschip ter wereld deelnemen, de USS Enterprise (393 m, 66 jagers en een bemanning van 3.500 matrozen en 1.500 piloten). Dat reuzenschip is al sinds een tiental dagen in de Rode Zee gestationeerd.

Generaal Carter Ham van AFRICOM leidt de operatie

In de eerste fase van de aanval tegen Libië hebben president Barack Obama en de minister van Defensie Robert Gates het commando van de Amerikaanse operaties toegewezen aan viersterrengeneraal Carter Ham, sinds 8 maart 2011 de nieuwe opperbevelhebber van AFRICOM, het commando voor de Amerikaanse militaire operaties op het Afrikaanse continent met hoofdkwartier in het Duitse Stuttgart.

AFRICOM is sinds 2008 operationeel met als belangrijkste doelstelling de coördinatie van de ‘strijd tegen de terreur’ op Afrikaans grondgebied en de training van Afrikaanse legereenheden.

Operationeel staat de joint task force Odyssey Dawn onder het bevel van admiraal Samuel J. Locklear III, hoofd van de US Naval Forces Europe and Africa in het Italiaanse Napels. De interventiemacht wordt ondersteund door twee componenten, een voor de maritieme acties (met commando aan boord van de Mount Whitney) en een voor de luchtoperaties met basis op de Amerikaanse luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein.

Vuurdoop voor AFRICOM

Het bombardement tegen Libië is echt een vuurdoop voor Africom. Begin maart coördineerde het Amerikaanse commando in Caïro ook het luchttransport van meer dan duizend uit Libië gevluchte Egyptische arbeiders vanuit het Tunesische eiland Djerba terug naar Egypte.

Tijdens een briefing verklaarde vice-admiraal Bill Gortney, directeur van de gezamenlijke staf van Odyssey Dawn, dat al 15 jachtbommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht aan de bombardementen hadden deelgenomen (drie onzichtbare B-2 Spirit Bombers, vier F-15’s en acht F-16’s). De officier wou niet bekend maken van waaruit de vliegtuigen precies opgestegen waren, maar gaf toe “dat sommige tijdens de vlucht bijgetankt hadden”.

“Tijdens hun missie – specificeerde  Gortney – wierpen alle Amerikaanse oorlogsvliegtuigen GPS-geleide bommen af.”

Waarschijnlijk vertrok een groot deel van de straaljagers van de luchtmachtbasis in Aviano (Pordenone, Noord-Italië), het hoofdkwartier van twee eskadrons van de 31ste Fighter Wing van de Amerikaanse luchtmacht.  Naar die luchtmachtbasis waren – volgens officiële bronnen van het Pentagon – op 18 maart al vijf F-18-straaljagers, twee transportvliegtuigen C-17 en een Amerikaanse C-130 overgebracht.

Voorts werden AV-8B Harrier II-straaljagers van het marinierscorps ingezet (vanaf het vliegdekschip Kearsarge), de EA-18G Growlers-vliegtuigen van de US Navy voor de elektronische oorlogvoering en de detectie van vijandige radarsignalen, de spionagevliegtuigen  RC-135 Rivet Joint met apparatuur voor het verzamelen van gegevens en inlichtingen en de EC-130H Compass Call, die alle in staat zijn om vijandelijke communicatie te verstoren.

Onbemande Global Hawks vanuit Sicilië

Nog steeds op het gebied van de nieuwe technologieën namen aan de actie tegen Libië ook de onbemande Global Hawks van de Amerikaanse luchtmacht deel, die sinds oktober vorig jaar operationeel zijn op de Siciliaanse basis van Sigonella. Het Pentagon zou ook kleinere UAV’s inzetten zoals de Reaper en de Predator, bewapend met raketten van het type Hellfire voor landaanval.

Ten slotte zullen de overzeese dokters Strangelove waarschijnlijk de kans niet laten schieten om het Libische luchtruim te gebruiken voor het uittesten van de F-22 Raptor met stealth-capaciteit, de nieuwste supersonische straaljagers die “voor absolute superioriteit in de lucht” zouden moeten zorgen.

De hel van Tripoli en Benghazi is alvast een uitstekende etalage voor de promotie van deze hoogtechnologische producten van de dood van het militair-industrieel complex van de Verenigde Staten.

Antonio Mazzeo

Antonio Mazzeo is een Italiaanse freelance journalist gespecialiseerd in militaire aangelegenheden en de betrokkenheid van Italië bij NAVO, AFRICOM, wapenexport en wapenindustrie. Hij schreef deze tekst op maandag 21 maart 2011.

(vertaling uit het Italiaans door Christ’l Beyers)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!