De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Mensenmozaïek’ toont diversiteit in Berchem
Antwerpen, Cultuur, Lokaal -

‘Mensenmozaïek’ toont diversiteit in Berchem

zondag 13 juni 2010 13:41
Spread the love

Donderdag 10 juni ging in het cultureel centrum van Berchem de documentaire ‘Mensenmozaïek’ van Mohammed Ihkan in première. Deze documentaire gaat over tien gewone mensen uit het Antwerpse district Berchem. Bijzonder is dat deze film ons de diverse culturen van dit district toont.

Mohammed Ihkan, geboren in 1965 te Tanger, heeft weer een nieuwe film gemaakt. Na ‘Mijn verhaal’ (over de eerste generatie Marokkaanse mannen) en ‘Marokkaanse vrouwen vertellen’ (over drie generatie Marokkaanse vrouwen) komen er ook heel wat andere nationaliteiten aan het woord. Het resultaat is de film ‘Mensenmozaïek’. Een kleurrijk en realistisch portret van de wijk Berchem. Tien mensen, waarvan er acht niet-Belgische roots hebben, vertellen ons over hun leven.

Aangrijpend

Enkele interviews in de film zijn zeer aangrijpend. Zo vertelt de Roemeense jongeman Costel Monheim over zijn jeugd in een Roemeens weeshuis. Hij stelt in zijn verhaal de wantoestanden in dit weeshuis aan de kaak: “Ik heb bijna 8 jaar lang geen licht gezien. Totdat ik geadopteerd werd. Je moet eens weten hoe dat voelt. Acht jaar geen licht zien. En dan ineens al die kleuren om je heen.” Costel heeft het niet gemakkelijk gehad. Maar er schijnt licht aan de horizon. Hij maakt tegenwoordig recyclagekunst: “Kunst kan een lichtbaken zijn voor de toekomstige jeugd.”

Verrassend

Op sommige momenten is de film echt verrassend. Zo komen we te weten dat er in Berchem ook de ‘Beit al Ud’ is. Dit is een opleiding voor luitspelers die zich willen bekwamen in het spelen van de ud. Drijvende kracht hierachter is Sadig Shiakh Eldin Gibril Ahmed, 47 jaar en afkomstig uit Soedan. Fons Martens (55 jaar en afkomstig uit Limburg) is dan weer de bezieler achter een Japans Boeddhistische tempel. In de film zien we hoe een overwegend blank publiek het Boeddhisme in Berchem actief beleid.

Kosmopolitisch

Ondanks het feit dat sommige scènes wat traag voortkabbelen, verveelt de film geen minuut. Want wat we zien is echt. Het camerawerk toont het multiculturele Berchem van nu. Het Berchem van hoop. Waar het nog altijd mogelijk is om vreedzaam met diverse culturen samen te leven. Waar het eveneens mogelijk is om culturen dichter bij elkaar te brengen en zelfs te vermengen. Antwerpen-Berchem, multicultureel en kosmopolitisch tegelijk.

‘Mensenmozaïek’ is een film van Mohammed Ikhan, in samenwerking met Chris Schillemans, Herta Krieger, Maryse Derboven, Yo Van den Bulck, Hannah Vanrintel en James King.

‘Mensenmozaïek’ zal nog worden getoond in culturele centra’s, universiteiten en clubs. Data staan binnenkort op dit blog.

Foto: Het team en de deelnemers van ‘Mensenmozaïek’ (fotografie Hannah Vanrintel).

take down
the paywall
steun ons nu!