De gletsjers in het Chileense Andesgebergte dreigen te verdwijnen door de opwarming van de aarde. (foto IPS/Julieta Sokolowicz)
Nieuws, Economie, Samenleving, Politiek, Chili, Energie, IPS, Groene energie, Klimaatopwarming -

Megaproject en goedkope stroom mijnbouw maken Chileense energie duur

De Chileense regering waarschuwt dat de elektriciteit in het land nog minstens tot 2016 duur blijft. Ze wijt dat aan vertragingen als gevolg van milieubezwaren. Milieuorganisaties zijn niet onder de indruk. Wat de minister zegt, komt door de druk van mijnbedrijven die goedkope energie willen.

donderdag 27 december 2012 12:00
Spread the love

De procedures om milieuvergunningen te krijgen voor grote projecten zitten de regering van Sebastián Piñera hoog. Ze leiden tot uitstel in de uitbreiding van het elektriciteitsnet, zegt ze.

Minister van Energie Jorge Bunster zegt dat “we de komende vier jaar beperkingen gaan krijgen in de transmissie, waardoor de energiekosten zullen oplopen, de systemen kwetsbaarder zullen worden en er meer onderbrekingen zullen zijn.”

Goedkope stroom voor mijnbedrijven

Milieuorganisaties zijn niet onder de indruk. Wat de minister zegt, komt door “de druk van mijnbedrijven die goedkope energie willen krijgen zonder rekening te houden met de impact op mens en milieu in de zones waar de installaties worden gebouwd”, zegt Lucio Cuenca, directeur van het Latijns-Amerikaans Observatorium voor Milieuconflicten.

Volgens Cuenca zijn de mensen “niet langer bereid om de mijnbedrijven tot elke prijs goedkope energie te bezorgen, vandaar de procedures.”

Hoogspanningsleiding door inheemse zones

Een van de projecten die veel tegenwind krijgt, is HidroAysén, dat de bouw van vijf grote waterkrachtcentrales in Patagonië omvat. Voor het project is een hoogspanningsleiding van 1912 kilometer lang nodig. Dat zou de langste hoogspanningsleiding ter wereld worden.

Deze zomer eiste Colbún, eigenaar van 49 procent van HidroAysén, dat de milieu-impactstudie over hoogspanningsleiding zou worden stopgezet. Colbún is van de familie Matte, een van de machtigste en rijkste families van Chili.

De hoogspanningsleiding doorkruist nationale parken, inheemse gebieden en toeristische zones. Waarnemers verwachten talloze juridische procedures tegen de leiding.

take down
the paywall
steun ons nu!