Landbouwlandschap in Centraal-Afrika
Nieuws, Wereld, Economie, Landbouw, Voedsel, Ontwikkeling, Voedsel en landbouw -

Meeste overheden verwaarlozen landbouw

De wereld heeft er alle belang bij om in de landbouw te investeren. Zo leerden we gisteren naar aanleiding van de 11.11.11.-campagne in het artikel 'Je zal maar boer zijn, in Afrika of elders' (zie ook onderaan, onder 'lees ook'). Daarom is het jammer dat de werkelijkheid helaas heel anders is.

vrijdag 12 november 2010 21:39
Spread the love

In de tabel zien we hoe de publieke uitgaven voor de landbouw evolueren in de continenten waar nog aanzienlijk tot zelfs heel veel mensen landbouwer zijn. Overal dalen die uitgaven fors. In Afrika gaan ze van laag tot nog lager, in Latijns-Amerika storten ze in elkaar en in Azië stellen ze toch nog iets voor. 

Tabel 1 : Evolutie aandeel van landbouw in publieke uitgaven voor Afrika, Azië en Latijns-Amerika (Bron: Wereldbank)

                                   1980         1990        2002
Afrika                           6,4 %       5,2 %       4,5 %
Azië                            14,8 %     12,2 %       8,6 %
Latijns-Amerika           8,0 %       2,0 %       2,5 %

Men zou kunnen opmerken dat die daling normaal is omdat er relatief minder landbouwers zijn en omdat het aandeel van de landbouw in de economie afneemt.

Dan is het nuttig voor een aantal landen die cijfers naast elkaar te zetten. Want zo blijkt hoe de boeren bijna overal schromelijk worden verwaarloosd in verhouding tot hun aantal én tot hun prestaties.

Vooral in vele Afrikaanse landen loopt het grondig mis.

De regeringen van Kameroen, Burundi of Soedan liggen allerminst wakker van hun landbouw of het platteland terwijl het respectievelijk om zeventig, tachtig en zelfs ruim negentig procent van hun bevolkingen gaat. En alhoewel ze zorgen voor 40 tot 50 procent van het nationaal inkomen, kunnen ze maar rekenen op minder dan twee procent van de uitgaven van hun overheden, in Soedan zelfs niet eens één procent. Kenia doet het amper beter met 4,6 procent en ook Zambia scoort slecht met net geen 6 procent.

Enkel Burkina Faso laat zich positief opmerken met een vrij indrukwekkende 17,2 procent.

In Latijns-Amerika is het niet echt beter. Brazilië besteedt in 1998 amper 1,7 procent van zijn publieke uitgaven aan landbouw terwijl die sector toch goed is voor 10 procent van het nationaal inkomen en 20 procent van de Brazilianen werk biedt. Colombia doet nog slechter met 1,2 procent.

Het kan ook anders.

Dat bewijzen vooral enkele Aziatische landen, en niet van de kleinste.
China geeft 7,2 procent aan landbouw, voor een kleine helft van de werkende bevolking. Dat is al een merkelijk verschil met de meeste Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen.
India doet nog flink beter met 15,9 procent van de publieke uitgaven voor 60 procent van de werkenden.
Helemaal opvallend is het sterke industrieland Zuid-Korea dat bijna 13 procent van zijn overheidsbudget richting landbouw stuurt terwijl die sector slechts 6,4 procent van de werkgelegenheid levert.

Indonesië valt hier uit de toon en vertoont sterke Afrikaanse trekken met amper 2 procent publieke uitgaven voor 43 procent van de werkenden.
 

Deze bijdrage is grotendeels overgenomen uit het boek Dirk Barrez, KOE 80 heeft een probleem. Boer, consument, agro-industrie en grootdistributie‘, 254 p., 19 € / boek + gelijknamige DVD 25 €.

Boek en dvd zijn er voor wie meer wil weten over wat er fout loopt in de landbouw en wat eraan te doen – Klik hier voor meer informatie en bestellen
of klik boven rechts op de advertentie voor het boek of DVD alleen

take down
the paywall
steun ons nu!