Azië boekt grootste vooruitgang in toegang tot schoon water

 

Nieuws, Wereld, Samenleving, Gezondheidszorg, WHO, UNICEF, Schoon water, Drinkwater -

Meer mensen hebben schoon water

Ruim 87 procent van de wereldbevolking, of ongeveer 5,9 miljard mensen, heeft anno 2008 (1) toegang tot schoon drinkwater. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In het jaar 1990 lag dat percentage nog op 77 procent. Dat gaat dus de goede richting uit. WC's zijn er echter nog veel te weinig.

donderdag 1 april 2010 12:40
Spread the love

3,8 miljard mensen (of 57 procent van de wereldbevolking) heeft nu drinkbaar water via een aansluiting op het waterleidingnet in huis of op het woonerf. Een goede 2 miljard kan zuiver water halen aan een bron, soms ver weg natuurljk.

Dat blijkt uit recent gezamenlijk onderzoek dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het VN-kinderfonds UNICEF in maart werd gepubliceerd onder de titel Progress on Sanitation and Drinking-Water – 2010 Update Report.

Oost-Azië doet het goed

De meeste vooruitgang is geboekt in Oost-Azië: daar moest in 1990 nog ruim dertig procent van de inwoners het zonder veilig water stellen. In 2008 was dat percentage gezakt naar elf procent. Met name Vietnam, Sri Lanka en China deden het uitstekend en staken India voorbij.

In China heeft 89 procent van de bevolking nu toegang tot veilig drinkwater. In 1990 was dat nog maar 67 procent. In India was de vooruitgang iets minder uitgesproken: van 72 procent in 1990 naar 88 procent in 2008.

Zuidelijk Afrika hinkt achterop

In het zuidelijke deel van Afrika en de eilanden van de Stille Oceaan is echter nog veel vooruitgang te boeken, stelt de WHO in het rapport. Alles bij elkaar opgeteld moeten nu nog ongeveer 885 miljoen mensen het zonder zuiver water stellen.

Meer dan een derde van deze groep leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het is nu ook al duidelijk dat de VN-Millenniumdoelstellingen er niet zullen worden gehaald tegen 2015.

Veel te weinig wc’s

Op het vlak van sanitaire voorzieningen is het resultaat minder hoopgevend. Nog altijd 39 procent van de wereldbevolking (of 2,6 miljard mensen) moet het stellen zonder goede voorzieningen volgens de normen van de WHO.

Als er niet dringend maatregelen worden genomen, zullen één miljard mensen de Millenniumdoelstelling over sanitaire voorzieningen niet halen, waarschuwt het rapport.

Het Britse weekblad The Economist heeft een mooie grafiek gemaakt die laat zien dat het glas inmiddels meer dan half vol is. Enkele landen hebben grote vooruitgang geboekt, andere zullen nog een serieuze inspanning moeten doen. Maar het globale plaatje is zeker positief.

Bron: The Economist
WHO: Progress on Sanitation and Drinking-Water – 2010 Update Report

(1) (de cijfers van het WHO-rapport hebben betrekking op dat jaar)

take down
the paywall
steun ons nu!