Nieuws, Stampmedia, Mannen, Reclame, Naakt, Advertising -

Meer mannelijk bloot op reclamepanelen

Niet vrouwelijk bloot, maar wel mannelijk naakt is aan een opmars bezig in de reclamewereld. Vooral de opkomst van cosmetische producten voor mannen zorgt voor meer (half)naakte mannen in het straatbeeld, zegt het reclamebureau Euro RSCG.

zaterdag 10 april 2010 15:55
Spread the love

“Vijftien jaar geleden was het ondenkbaar om David Beckham in blote torso te aanschouwen op de Meir”, geeft Corine van Hellemont, de drijvende kracht achter Zorra, aan. Zorra is het meldpunt voor rolpatronen in advertenties verbonden aan de Universiteit van Antwerpen.

Bij het reclamebureau VVL BBDO merken ze wel op dat vooral buitenlandse reclamebureaus vaker met mannelijk bloot werken. Zo durven Armani, Yves Saint Laurent en Calvin Klein regelmatig een mannelijk model met ontblote torso op hun poster te plaatsen.

Volgens Theo Geldens, regiomanager van reclamegigant Clear Channel, wordt jong en vrouwelijk bloot dan weer minder gebruikt op reclameposters. “Reclameboodschappen zijn qua vrouwelijke seksuele inhoud gedaald tegenover 10 à 15 jaar geleden. Automerken grijpen niet meer zo vaak naar het clichébeeld ‘blitse auto met blonde vamp’. Op het autosalon van dit jaar was er bijvoorbeeld veel minder vrouwelijk schoon te vinden op de motorkap”, argumenteert Geldens. “Adverteerders zijn terughoudender geworden omdat het publiek te veel naakt niet meer zou smaken”, stelt hij. Lingeriereclame is de uitzondering op de regel.

Grens

Bloot in de reclamewereld vormt vaak stof tot vele discussies. Clear Channel zelf weigerde al reclamecampagnes wegens te openlijk naakt. “Een interne commissie beslist hierover, al is die niet zo streng als in Nederland of Duitsland”, vertelt Geldens. “Blote geslachtsdelen zijn de grens.” Corine van Hellemont vult verder aan: “Schaamhaar en vrouwentepels zie je niet, dat is duidelijk”.

Vorig jaar werd de campagne van de nieuwssite Clint.be ‘Stemt u links of rechts’ voor de Vlaamse verkiezingen van vorig jaar bekritiseerd door het Jep, kort voor Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame. De poster toonde twee borsten waar de kiezer zijn keuze uit moest maken. Het Jep vond dat borsten niets te maken hadden met het doel van de campagne en de vrouw herleidde tot een object.

“Het moeilijkste is de grens tussen verleidelijk en onsmakelijk”, zegt van Hellemont. “Die is zeer subjectief. Leeftijd speelt hierin een grote rol. De meeste jongeren kunnen niet genoeg krijgen van seks en zien dan ook totaal geen graten in reclame met een seksueel randje. Terwijl de oudere generatie zich sneller geschoffeerd zal voelen.”

“Natuurlijk is het geslacht van het publiek ook een belangrijke factor. Daarbij denk ik spontaan aan een spotje tijdens de debatavond ‘De Laatste Man Show’ twee weken geleden in Antwerpen. De camera focuste op de intieme delen van een man die sensueel aan het bewegen was. Op straat zie je meestal vrouwen gefotografeerd in zulke poses. Wel, ik kon zien dat de mannen in de zaal zich niet op hun gemak voelden”, besluit van Hellemont.

© 2010 – StampMedia – Tomas Bachot

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!