Actie tegen NAVO-top in Brussel op zondag 13 juni. Bron: Intal vzw

Meer dan 400 activisten protesteren tegen NAVO-top: #YestoPeace #NotoNato

Vandaag maandag 14 juni vindt de NAVO-top plaats in Brussel. Het is de eerste NAVO-top onder de nieuwe VS president Joe Biden.

maandag 14 juni 2021 16:40
Spread the love

 

Op de NAVO-top staat het rapport ‘NAVO 2030. Verenigd voor een nieuw tijdperk’ centraal. Dit vormt de basis voor de nieuwe NAVO-strategie de komende tien jaar. De Westerse militaire alliantie wil inzetten op een nieuwe Koude Oorlog door de confrontatiepolitiek met Rusland en China nog op te voeren.

“Terwijl de wereldwijde pandemie ons net leert dat enkel internationale samenwerking onze veiligheid waarborgt, drijft de NAVO de militarisering verder op. De NAVO-plannen zijn geen ‘ver van ons bed’-show, maar hebben impact op alle Belgen”, zegt Veronique Coteur van intal, een van de initiatiefnemers. Ze gaat verder:

“In volle pandemie stegen de militaire uitgaven vorig jaar wereldwijd tot 1.981 miljard dollar. Nooit eerder waren militaire uitgaven zo hoog. De NAVO-lidstaten zijn goed voor 55 procent van het wereldtotaal. Op vraag van de VS worden ze ertoe aangezet om 2 procent van hun BBP aan Defensie te besteden. België bijvoorbeeld heeft in coronajaar 2020 11 procent meer militaire uitgaven besteed.”

Bron: Intal vzw

Kernwapens zijn de hoeksteen van NAVO’s militaire strategie. Terwijl er op internationaal vlak nog nooit een groter draagvlak was voor een kernwapenvrije wereld met 122 landen die het Verdrag voor een Verbod op Nucleaire Wapens ondertekenen, blokkeren de NAVO-staten dit engagement. Op vraag van de NAVO zullen de VS kernbommen die op de militaire basis in Kleine Brogel liggen, vervangen worden door meer zogenaamd ‘inzetbare’ kleinere kernbommen.

De vorige regering besliste om 34 nieuwe F-35’s aan te kopen, ook op vraag van de NAVO. Een dossier dat de belastingbetaler 12,5 miljard euro zal kosten. Hoeveel bijkomende investeringen zal de NAVO ons land nog vragen?

Bron: Intal vzw

Zelfs klimaatveranderingen, “die de schaarste aan hulpbronnen zullen doen versnellen” of die “zullen leiden tot een toename van migratiestromen”, worden louter in termen van militaire bedreigingen gezien. De uitdagingen zijn groot. Meer dan 20 organisaties trokken zondag aan de alarmbel en vragen de Belgische regering om hier niet in mee te stappen. Ook de internationale vredesbeweging organiseert een online tegentop.

 

Lijst van organisaties die mee aan de alarmbel trokken:

Agir pour la Paix, Amsterdams Vredesinitiatief, Association culturelle Joseph Jacquemotte, ATTAC Bruxelles 2, Comité Free.Assange.Belgium, CNAPD, Collectif Parc Hibakusha, COLUPA, Comité Belge de soutien au peuple sahraoui, Comité Surveillance OTAN, Forum Nord/Sud, Greenpeace, Hart Boven Hard, Intal, La santé en lutte, Käthe Kollwitz Collectief, Koerdisch Instituut, Nav-Bel, Pax Christi Vlaanderen, Resist US-led War Movement, SCI-Projets internationaux, Vrede vzw, Vredesactie

 

Bekijk hier de lijst van organisaties en hun oproeptekst gepubliceerd op 27 mei op intal.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!