Verslag, Nieuws -

Massaal en divers protest tegen Argentijnse regering

BUENOS AIRES — In heel wat Argentijnse steden hebben duizenden mensen gisteren tot diep in de nacht gemanifesteerd tegen de regering van Cristina Fernández. Er werd vooral via sociale media gemobiliseerd.

vrijdag 9 november 2012 16:35
Spread the love

Slaand op potten en pannen trokken de manifestanten door Buenos Aires en heel wat andere steden in het land. Het waren zowel kinderen, volwassenen als ouderen. In de hoofdstad gingen ze onder meer naar het regeringsgebouw.

De manifestanten zijn de inflatie moe. Een van de regeringsmaatregelen die voor hen het meest omstreden is, is de beperking op de aankoop van dollars. Veel Argentijnen sparen in dollars.

Corruptie

Maar daar beperkt het protest zich niet toe. Er waren gisteren heel wat borden te zien met daarop “Onafhankelijke justitie”, “Genoeg corruptie” en “Nee aan de onveiligheid”.

President Cristina Fernández wordt ervan beschuldigd autoritair op te treden. “Ze zien de oppositie als vijand”, zei een betoger. “Ze willen terug naar de jaren zeventig, die funest waren.”

Er waren gisteren ook protestacties tegen de regering-Fernández in Barcelona, Madrid, Londen, Rome, New York, Miami, Sydney en Toronto.

Waarschuwing

Op 13 september was ook al gemanifesteerd. Net zoals gisteren was er toen opgeroepen via sociale media en e-mails. Bij de manifestatie van gisteren was de opkomst nog talrijker.

Zichtbare leiders achter het protest zijn er niet.

Een van de websites die mobiliseert, is El Anti K. De K verwijst naar de vorige president, Néstor Kirchner (2003-2007), ondertussen overleden, en de huidige president, de weduwe van Kirchner.

De manifestatie van gisteren was “voor iedereen een waarschuwing”, zegt Marcelo Morán, die de site beheert. “Het zijn de politici die naar ons moeten luisteren: de regering en de oppositie, die met aantrekkelijke voorstellen moet komen.”

Zeer heterogeen

Het protest is niet partijgebonden, zegt Morán. Politieke en vakbondsleiders riepen wel op tot de betoging. “Dat is niet gezond, maar we kunnen het ook niet verbieden”, aldus Morán.
Volgens Ignacio Ramírez, directeur van onderzoeksbureau Ibarómetro, vormen de manifestanten een zeer heterogene groep. “Daardoor is het moeilijk hun eisen samen te vatten. Het is veeleer een som van allerlei vormen van individueel ongenoegen.”

Auteur: Marcela Valente

take down
the paywall
steun ons nu!