Michel Degens van de Hasseltse Mambo Social Club VZW op bezoek bij Bedrocan, het enige bedrijf dat is gecontracteerd door het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor de teelt en productie van medicinale cannabis.

Mambo Social Club krijgt politiebezoek

donderdag 19 december 2013 10:45
Spread the love

Afgelopen woensdagavond 18/12 werd Michel Degens van de Mambo Social Club VZW door de politie van HAZODI gearresteerd toen hij zich met de oogst van een tachtigtal planten van haar leden verplaatste van zijn privéwoning naar ‘Het Borrelhuis’ te Hasselt waar voor de vierde maal een ruilbeurs zou doorgaan. Een paar uur na dit voorval mocht Degens beschikken.

De planten waren gedroogd, geknipt en verpakt in individuele porties. Één plant per persoon, zoals de ministeriële richtlijn het voorschrijft. De leden kwamen hun plantje in ontvangst nemen en konden een deel van hun plantje ruilen met de andere leden. Zover is het dus niet gekomen,

De meer dan 80 leden die zich verzameld hadden in Het Borrelhuis waren voorral ontgoocheld. Het besef dat ze hun plantje, waar ze 3 maanden lang op had gewacht en dat nu eindelijk oogstklaar was, toch niet in ontvangst konden nemen, stemden hen bijzonder droef. De leden die hun plantje gebruiken voor medische doeleinden werden ongemeen hard getroffen door deze gebeurtenis.

Professoren Tom Decorte, Paul De Grauwe en Jan Tytgat bevelen de Belgische overheid, in hun onlangs verschenen ‘Cannabis : Pleidooi voor een kritische evaluatie van het Belgisch cannabisbeleid’, aan om “met modellen van wettelijke regulering van cannabis te experimenteren” (…) Aan de gebruikers kunnen heel wat regels worden opgelegd, zoals een minimumleeftijd en een persoonlijke vergunningsystemen.(…) er kan een ingezetencriterium worden gehanteerd : alleen op vertoon van een Belgische identiteitsbewijs, kan de gebruiker het product aankopen. Gebruikers kunnen ook verplicht worden om zich bij een wettelijk gecontroleerde en degelijk vergunde club of groep aan te sluiten (het sociale clubmodel). Aan het lidmaatschap van zo’n club kunnen ook allerlei eisen worden gesteld”.

Michel en zijn clubleden deden alles netjes volgens de regels: minimum leeftijd 21 jaar, kleinschalige teelt (één plantje per persoon), controle op de teeltmethode (organisch, geen stroomdiefstal, brandveilig). Dat de overheid toch heeft ingegrepen, stootte op heel wat onbegrip bij de leden. Waarom worden volwassenen die een alternatief zoeken voor de illegale markt, gestraft? De cannabis consumenten die een beroep doen op een Social Club geven aan dat ze zich willen engageren in een wettelijk systeem. Ze zorgen niet voor overlast, hebben geen uitstaans met criminelen, ze kiezen voor een eerlijk gekweekt product, ze staan – zelden gezien in deze tijden van crisis en besparingen – zelfs open voor taxering door de overheid.

De oudste Cannabis Social Club van het land werd tweemaal vrijgesproken voor soortgelijke feiten. Zal dit voorval met de Mambo Social Club resulteren in een derde vrijspraak? Het sociale clubmodel heeft de toekomst. Zij geven het juiste antwoord op de cannabisproblematiek: haal het uit de handen van criminelen: reguleer de teelt en zorg voor een gecontroleerde distributie.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!