De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Made in Romania – Liefde voor ambachtelijke kledij

Made in Romania – Liefde voor ambachtelijke kledij

donderdag 24 juni 2021 11:06
Spread the love

Liesbet is als Belgische de liefde gevolgd en woont en werkt nu in Boekarest (Roemenië). In haar eigen rubriek ‘Flies@Boekarest’ in het tijdschrift ‘Buna’ vertelt ze over haar leven in de hoofdstad. In het laatste nummer heeft ze het over de betekenis van de Roemeense blouse en over hoe er in Roemenië duurzame en ambachtelijke kledij wordt gemaakt.

Juni, het einde van de Roemeense lente en de aanvang van de hete zomer, onze voorlopig laatste zomer in Boekarest. Juni is een speciale maand, het begint met het vieren van alle kinderen en het feest gaat verder met de meer dan terechte focus op de Roemeense blouse. Een eeuwenoude traditie die in mijn ogen symbool staat voor al het moois wat Roemenië te bieden heeft: traditie, cultuur, folklore, natuur, het belang van familie en de diepgewortelde liefde voor de kunst van de klederdracht. Je draagt dus niet enkel een blouse, je draagt de eigenheid van je familie, je regio, je land letterlijk met je mee.

In een grote stad als Boekarest zie je deze traditie iets minder dan op het platteland. Maar toch zie je ook hier de blouse regelmatig in het straatbeeld en ook op kantoor verschijnen. Het is een kledingstuk dat nooit uit de mode gaat, of je het nu van generatie op generatie doorgeeft of je koopt er eentje deze week. De traditionele waarde varieert maar het is een stukje cultuur dat nooit aan waarde of plezier verliest. Het is duurzaam, het is lokaal gemaakt en hierdoor al jaren de voorloper van wat de modewereld sinds kort nastreeft, namelijk slow fashion.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Roemenië al jaar en dag gekend is voor de ambacht van kleren maken, dit zowel bij de grote spelers als de kleine ateliers. Ook de IA en volledige Roemeense klederdracht is een inspiratiebron voor grote internationale kledingmerken, van H&M tot Gucci. Het spijtige is echter dat de grote merken nog al te vaak geen credit geven aan de eeuwenoude tradities en pretenderen dat de ontwerpen van eigen hand zijn. Online probeert men hier aandacht aan te geven en druk uit te oefenen onder de hashtag #givecreditback.

Sinds mijn verhuis naar Boekarest heb ik heel veel geleerd over hoe goed Roemenen zijn in het ontwerpen en maken van duurzame, verantwoorde kledij. Het gebruik van natuurlijke stoffen, kledingstukken die je jaar na jaar opnieuw kan dragen en zelfs doorgeven, maar ook de nadruk op “made in Romania”. Naast de vele lokale ontwerpers, verbaast het me nog wekelijks hoeveel naaiateliers ik tegenkom tijdens mijn dagelijkse wandelingen met Louise. In onze buurt kom ik elke 5 of 10 minuten wandelen een of meerdere naai- en retouchewinkeltjes tegen. Dat vind ik toch iets zeer bijzonders en uniek.
Mijn grote hoop is dat, net zoals de traditie en waarde van de Roemeense blouse, ook deze unieke en prachtige ambacht van kleren maken de test der jaren overleeft en wordt overgenomen door de vele generaties die nog volgen. Made in Romania is een kwaliteitslabel met waarde, achtergrond en traditie. Ik heb het privilege gehad om dit te mogen ontdekken en ben vastberaden deze ervaring te delen en door te geven, niet enkel aan de mensen dichtbij me maar ook ver erbuiten. Na 2.5 jaar Boekarest voel ik me toch een klein beetje Roemeen en blink ik van trots en fierheid op al het moois wat deze stad, dit land en zijn mensen te bieden heeft.

Dit artikel verscheen in Buna-Magazine nr. 17 – juni 2021. Meer informatie op www.adrvlaanderen.be

Flies@boekarest

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!